Buğday alım fiyatlarının üreticinin emeğinin karşısında yetersiz olduğunu ifade eden Şaylan, sürdürülebilir tarım için üreticinin desteklenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

I M G 7829(Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan)


Beklentileri Karşılamadı
Belirlenen rakamların beklentinin altında kaldığını dile getiren Şaylan, "Bu seneki buğday fiyatları, üreticimizi üzmüştür. Üreticilerin beklentilerin altında kalmıştır buğday fiyatları. Ziraat Odası'nın açıkladığı maliyetler 10 TL 87 kuruş iken, Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı fiyat 9 TL 15 kuruş olunca, üretici gerçekten şok yaşadı" sözlerini dile getirdi.
"Üretici Zor Durumda"
Girdi maliyetlerinin önemli derece arttığını vurgulayan Şaylan, "Bizim beklentimiz 13-14 TL civarındaydı. Artı üzerine bir de destek. Ama girdi maliyetlerimiz 2-3 katına çıkarken verilen bu kısıtlı zam, gelecekteki buğday ekici üreticilerimizi zora sokacaktır. Bu yüzden üretici zor durumdadır" ifadelerini kullandı.
"Hükümetimizden Bu Konularda Destek Bekliyoruz"
Üreticinin gelecek yıllarda da üretebilmesi için hükümetten bir adım beklediklerini söyleyen Şaylan, "Üretici gerçekten zor durumda. En son elektriğe gelen zam, ardı arkasına mazota gelen zam, çiftçilerin yükünü ağırlaştırmakta. Bu ağır yükün altında ezilen üreticilerimiz ürettikleri; buğday, arpa, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin de girdi maliyetlerine ne kadar zam yapıldıysa ürettiğimiz ürünlere de o kadar fiyat verilmesini istiyoruz. Bu şartlarda üreticilerin, sürdürülebilirliği gerçekten zorlaşıyor şartlar. Hükümetimizden bu konularda destek bekliyoruz" ifadelerini kaydetti.

5-48
"Anız Yangınları"
Hasat için son bir haftanın kaldığını hatırlatan Şaylan, "Havalar aşırı derecede sıcak. Bu sıcaktan dolayı en ufak taşa, cama çarpma ya da makinelerin kendinden kaynaklı arızalardan dolayı yangınlar çıkıyor. Yangınların çıkış sebebi yüzde 70 insan kaynaklı, yüzde 30'u insan kaynaklı oluyor. Bu yüzden çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. Bütün üreticilerimizin, biçerdövercilerin, balya bağlayanların yanında yangın söndürücü tüplerin olması gerekiyor. Pikniğe giden, gezen arkadaşların sigara izmaritlerini dışarıya atmaması gerekiyor. Lütfen dikkat edelim, zaten 1 haftalık bir zamanımız kaldı. 1 hafta sonra Kırklareli merkezde ve köylerinde buğday ve arpa ekili alan kalmayacaktır. Hasadımıza 1 hafta kadar bir zaman var bütün hasadımızı bu zaman dilimi içerisinde toplamış olacağız" dedi.

4-97
"Dolu Afetinden Etkilenen Bölgelerde Durum Nasıl?"
Yakın zamanda dolu afetinin yaşandığı bölgelere de değinen Şaylan, "Bölgemiz 20 gün önce yoğun dolu ve yağış zararına maruz kaldı. Gerçekten oraları görmeden, hasarın ne kadar büyük olduğunun farkına varamadılar. Kızılcıkdere, Üsküp, Üsküpdere, Karıncak ve Yündolan'ın bir kısmı, Asilbeyli Köyümüzde yoğun bir şekilde dolu yağışında dolayı neredeyse yüzde 100'e varan kayıplar oldu. Çok şükür devletimiz ve sigorta şirketi TARSİM, gerekli incelemeleri yaptı. Eksper arkadaşları gönderip en kısa sürede hasar tespitinde bulundular" ifadelerini kullandı.

3-172
Kayıt Dışı Ekili Alanlar İçin Özel Çalışma
Sisteme kaıtlı olmasa da üreticinin mağdur olmaması için yoğun emek verildiğini dile getiren Şaylan, "Bir de kayıt dışı ekili alanlar var. Bunlar ile ilgili de Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze de teşekkür ediyorum. Beraber çalışarak tespitleri en hızlı şekilde yapıldı. Bunlar için de sayın Valimiz Birol Ekici, Tarım ve Orman İl Müdürü ile birlikte çalışarak Cumhurbaşkanlığımıza yazarak ulaştık. Kayıt dışı ekili alanlar ile ilgili bir destek çıkarmaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığı'ndan gelecek desteği de kayıt dışı olan, sisteme dahil olmayan arkadaşlarımızın mağduriyetleri telafi edilecek" sözlerini ifade etti.
1-860

İmece Usulü Hazırlık İmece Usulü Hazırlık

Bu Sene Verim Nasıl?
Üreticilerin emeklerinin karşılığını alması için Kırklareli'nde verimden yana sorun olmadığını belirten Şaylan, "Ürünlerde verim bölge bölge değişiyor. Zamanında yağış alan bölgelerde verim iyi durumda. Bazı bölgelerde de durum çok kötü. Dolunun vurduğu yerlerde zaten durum kötü. Bu sene kalite ile ilgili bir sıkıntımız yok. Fakat süne ile ilgili sorunumuz var. LİDAŞ ve TMO'dan gelen bilgilere göre, süne zararlısına rastlandı. Ama budayın kilogramı olarak verimli bir sezon geçirdik. Aşırı sıcaklardan kaynaklanan sıkıntılarımız da oldu. Ama buğday ve arpa ile ilgili verimde ve kalitede bir sıkıntı yok" şeklinde konuştu.
 

Editör: Şefik Kenar