Yerel

Çocuk Yazar Kayra’nın Kitapla Taçlanan Yolculuğu

Lüleburgazlı 12 yaşındaki çocuk yazar Kayra Semiz, ilk kitabı “Kasırga Grubu” ile edebiyat dünyasına giriş yaptı.

Lüleburgazlı Çocuk Yazar Kayra Semiz'in ilk kitabı “Kasırga Grubu”; Drama Yayınevi etiketiyle raflardaki yerini aldı. 
Lüleburgaz TEK Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi olan 12 yaşındaki Kayra Semiz; aynı zamanda 4 senedir BİLSEM'de de öğrenim görüyor. Yaş seviyesinin üzerinde bir kelime dağarcığına ve iletişime sahip olan Kayra; yazdığı notları bir hikaye etrafında toplayarak kitabını yazdığını anlatıyor. Kayra, Lüleburgaz BİLSEM'in kitabı yayınlanan ilk çocuk yazarı aynı zamanda. Kayra'nın kitabı, 9-12 yaş grubu çocukların okuyabileceği nitelikte. Kayra Semiz; Lüleburgaz Kitap ve Edebiyat Fuarı’nın son günü olan 20 Ekim’de bir söyleşi ve imza günü düzenleyecek.


Kayra, en büyük hayalini ise kitaplarının Dünya Çocuk Klasikleri arasında yer alması olarak ifade ediyor.
Kayra Semiz, Annesi Filiz Semiz ve kitabın editörlüğünü üstlenen Drama Yayınevi editörlerinden Türkolog Eğitimci Yazar Dr. Sibel Çelikel ile; Kayra'nın ilk kitabı 'Kasırga Grubu'nu konuştuk.

Kayra; yazma sürecine nasıl başladın ne zaman karar verdin bize anlatabilir misin?

Merhaba; yazmaya ilkokul öğretmenimin verdiği yazma ödevleri ile başladım. Öğretmenimiz bize belirli konular vererek bu konular ile ilgili hikaye yazmamızı isterdi. 
Bir süre sonra öğretmen demese bile kendi hikayelerimi yazmaya başladım, bu bende bir alışkanlık halini aldı.

Yalnızca hikaye yazmak için mi yazının başına oturuyorsun? 

Aslında hayır. En başta duygu ve düşüncelerimi kaydetmek için yazıyordum. Bir yandan da kitap okuyordum. Ve sonunda ben de okuduğum kitaplardaki yazarlar gibi yazabilir miyim diye düşünmeye başladım. Yaklaşık 9-10 yaşındaydım. O sebeple yalnızca hikayeler yazmıyorum.
Benim aklıma eğer güzel bir fikir geldiyse ben onu direk kağıda geçirmem, öncesinde kafamda toparlarım. Fikirlerimin bir meyve gibi olgunlaşmasını bekliyorum. Karalamayı kağıda değil kafama yapıyorum.

Bu kitabın hikayesi nedir?

Bu kitap kendi yazdığım notlardan oluşuyor. Toplamda 3 bölüm var ve bunları ayrı ayrı yazmıştım. Sonrasında bu bölümleri toparlayarak birbirine bağlayıp bir kitap oluşturma fikrine ulaştım. Kitapta kapağındaki çizimde göreceğimiz üzere 5 karakter bulunuyor. Bu karakterler arkadaşlarım ve ben. İlkokulda 5 kişilik arkadaş grubum vardı. Bizim arkadaşlarımla yaşadıklarımız üzerinden şekillendirdim kitabımı. 
Kitap macera kitabı fantastik kurgu öğeler de barındırıyor. Karakterlerin ekip çalışmasıyla zorlukları aşmalarını anlatıyor.
Benim genel amacım insanlara kısa süreli de olsa eğlenceli komik keyif alacakları 10 dkika bile olsa keyifli bir an geçirmelerini sağlamak. Hedefim buydu.

Biraz arkadaşlarından ve kendinden bahsedebilir misin? Onlar da senin gibi okumayı ve yazmayı seviyorlar mı?

İtiraf edeyim hepimizin farklı hobileri var. Birimiz fiziksel aktivite yapmaktan hoşlanıyor, birimiz resim çizmekten, birimiz müzik ile ilgileniyor. Hepimizin farklı hobi ve kişilikleri var. Açıkçası bence bu daha iyi.
Hepimiz aynı olsaydık çok sıradan monoton olurdu. Hepimizin farklı olması da kitaba yenilikçi bir yaklaşım getirdi.

Kayra, arkadaşların sana danışmak için yardım almak için geliyorlar mı? 

Evet, bana derslerle ilgili konuları soruyorlar. En yakın süreçte bugün okulumuzda matematik yarışması düzenlendi. Kendi grubumun sorularının büyük kısmını ben yanıtladım ve arkadaşlarım sonrasında bana soruları çözme mantığımı sordular. Henüz öğrenmediğimiz üst sınıf dersleriyle ilgili bilgileri de bana soruyorlar. 

Filiz Hanım, Kayra'nın annesi olmak, zorlayıcı mı? 

Kayra, okuma ve yazmayı öğrendiğinden bu yana okuma ve yazmayı çok seviyor. 
Kayra çoğu zaman sorgular, tatmin olmazsa da tatmin olana kadar o işin arkasını bırakmaz. Anlamadığı şeyleri anlayana kadar cevap vermek zorundasınız kendisine.
Bir şey sorduğunda ben ona istediği cevabı verene kadar yanımdan ayrılmaz. Güzel analiz yapabiliyor insanlar ile ilgili. Kayra'nın annesi olmak kolay değil elbette ancak onu bu şekilde çok seviyoruz. 

Kayra'nın yaşıtlarına göre zihinsel olgunluğunun yüksek oluşu onu sosyal ortamında ayrıştırdı mı ya da uzaklaştırdı mı?

Asla öyle olmadı. Kendini sosyal yaşantısından hiç koparmadı Kayra, iletişimi güçlü bir çocuk. Okuma ve yazma süreçlerinde de hiç kendini sosyal ortamından soyutlamadı. Örneğin pikniğe, deniz gittiğimiz günlerde hem etkinliğin tadını çıkardı hem de bir süre sonra defterini kitabını çıkararak okumasına ve yazmasına odaklandı. Kitap yazacak diye de ne oyundan ne dersten kalmadı.

Sibel Hanım, Kayra'nın BİLSEM'de Edebiyat Sınıfında da öğretmenisiniz, öte yandan da kitabının editörüsünüz. Kayra ile çalışma süreciniz nasıldı? 

Çok yoğun ve keyifli bir süreç geçirdik. Kayra bu konuda çok gayretliydi. Deyim yerindeyse gecemizi gündüzümüze kattık. Kayra sosyal zekâsı yüksek, sınıf arkadaşlarıyla da uyumlu bir öğrencim. Grup çalışmalarında uyumlu. BİLSEM'deki Edebiyat Sınıfımızda halihazırda yaratıcı yazarlık çalışmaları üzerine yoğunlaşıyoruz. Kayra’nın bu azmi, diğer arkadaşlarına da örnek oldu şimdiden diğer öğrencilerimizden de meraklanan sormaya yazmaya başlayanlar oldu.
Kayra, bu sene sonunda daha kalın bir kitapla gelebilir. İleride iyi bir yazar olacağına inanıyorum. 

Bir sonraki kitap kapağı BİLSEM öğrencilerinden

Lüleburgaz Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Müdürü Bünyamin Uslu; Kayra'nın bundan sonra yayınlayacağı kitabının kapak çalışmasını BİLSEM'de çizim eğitimi alan öğrenciler tarafından çizileceğini anlattı. Bu yönüyle Kayra'nın bir sonraki kitabı için kolektif bir BİLSEM çalışması olacak diyebiliriz. Kasırga Grubu kitabının kapak ve iç sayfa resimlerinin taslakları kitabın yazarı Kayra'ya çizimleri ise bu yönüyle kolektif bir çalışma olacak.