Kırklareli İl Özel İdaresi tarafından hizmete sokulan ve 179 köyün su ihtiyacını karşılayacak olan projede enerji kotası gündeme geldi.

İl Genel Meclisinde tartışılan konuda İlimiz Köylerinde bulunan içme suyu tesislerinin enerji ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Karakoç Köyünde kurulan güneş enerji santralinin sağlayabileceği enerji mevsim koşullarına göre değişiklik göstereceğinden, tüketimden daha az enerji üretimi gerçekleştiği aylarda kullanıcı köylerden tüketim bedelini tahsil etme zorunluluğu doğduğu ifade edildi. Konuyla alakalı bazı meclis üyeleri şimdiye kadar muhtarlara bu durumun aktarılmadığı için karışıklık çıkabileceğini ifade etti.

Meclis Üyesi Yeşim Girgin; “Keşke baştan bu konuyu bilseydik ve muhtarlarımıza buna göre bilgilendirmede bulunsaydık. Şu an farklı bir durum aldı. Muhtarlara bunun açıklanması ciddi sorun olacak” dedi.

“İdarenin ve meclisimizin iyi hesaplama yapması gerekir”

Volkan Ertan ise; “Bu durum komisyona gidecekti bu durum komisyonda düzenlenmesi gereken bir şey. Sonuçta Güneş Enerji Sistemlerinin verimlilik olarak mevsime göre farklı üretim şekilleri olacak. Bizim köylerimizdeki su pompaları yazın daha çalışıyor dolayısıyla yazın köylerdeki kullanım bu belirlenen kotanın üzerine çıkacaktır. Bunun muhtarlardan talep edilmeden diğer birikimlerden kapatılması gerekir diye düşünüyorum. Başka türlü bu yaptığımız iyi iş göz ardı edilebilir. Ücret alınmayacağı ifade edildiği için bu konuda idarenin ve meclisimizin iyi hesaplama yapması gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bazı Meclis Üyeleri bu aşım tutarının neye göre belirleneceğini sordu. Komisyon üyeleri de kotayı aştıktan sonra ki tutarın tahsil edileceği, aşmadığı zaman da idareye gelir olacağı ifade edildi.

Bazı meclis üyeleri doğru olan kararın bu olduğunu söyleyerek, eğer belli bir tutar sonrası ücret alınmazsa suyun hunharca kullanılacağını belirtildi. Bedel alınmazsa suiistimal edilmeye açık bir konu olduğu kaydedildi.

Saygun Ersin bazı köylerde vatandaşların bile hiç fatura ödemeyeceği algısında olduğunu ifade ederek, bu kez muhtarların da ücretleri almak için diretmeyeceğini söyledi.

“Bütün muhtarların tek geliri su”

Nihat Sağlam; “Bu konu Merkez ilçede Geçitağzı’nda suyun tonu 50 kuruş ama Karahamza’da 12 Lira burada bir adaletsizlik var. Bununla ilgili 2023 yılında tüketilen su baz alınabilir. Su müdürümüz gelerek bilgi verebilir. Ama  bir gerçek var ki su parası alınmazsa önüne geçilmez bir hal alır. Bütün muhtarların tek geliri su. İdareden bir uzman gelirse bizi bilgilendirirse iyi olur. Tabiki sonrasında ilgili komisyon çalışır. Önümüzdeki ay da gündeme gelir” şeklinde konuştu.

Hüseyin Taşkın; “Görüşlerin hepsine katılıyorum. Ancak 5 yıldır her zaman su pompalarının arızası için bütçeye para koyuyoruz. Eğer biz köylerde kullanılan sudan ücret almazsak bu idareye daha fazla para zararı olacak. Her alınan hizmetin bir bedeli olmalı en azından yüzde 20’sini kullanan kişiden tahsil edebiliriz. Sonrasında toplanan paralardan bu ihtiyaçlar karşılanabilir” dedi.

Volkan Ertan konuyla alakalı görüş belirterek; “Bizim su pompalarındaki elektriği karşılamak için GES kurduk doğru mu? Ve bunun sonrasında hem fikir olduğumuz konu muhtarların o tutar kasasında olacak. Tabi ki su parası alınacak bedava su diye bir durum yok. O kasasındaki parayı vatandaşa hizmet için kullanacak. Ben kendi ilçem Pınarhisar’dan örnek vereyim, bizim köylerimize 20 bin liradan aşağı fatura gelmiyordu. Şimdi bu paralar köye gelir olarak kalacak. Muhtarlar su parası toplayacak sonrasında hizmet etmek için o paralar köy muhtarlığında kalacak. Bizim meclis olarak verdiğimiz söz şuydu su pompalarındaki elektrik maliyetini ortadan kaldıracağız” diye konuştu.

“Suyun kontrol edilebilirliği açısından önemli bir husus”

CHP Grup Başkanı Aptullah Mutluer söz alarak; “Bizim üretimimiz 179 köyümüzdeki su pompalarının elektriğine yeter diye düşünüyorum. Bu para kesinlikle karşılanmalı kanaatindeyim. Çünkü köylerimiz zaten gelir açısından sıkıntılı alanlar onlara elektrik geliri üzerinden yüklenmeyelim diyorum. İkincisi köy muhtarları su bedelini almalılar, köy bütçesine bunu katmalılar. Bu suyun kontrol edilebilirliği açısından önemli bir husus. Bu konunun Ar-Ge ve Hukuk Komisyonuna havalesini öneriyorum” sözlerini sarf etti.

Madde Ar-ge ve Hukuk Komisyonuna havale edildi. Konu gündeme Mart ayında yeniden gelecek. (Volkan Abuy)