İğneada Subasar Ormanları’nın Ramsa Sözleşmesi’ne dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Çidem, “2 Şubat 1971 yılında imzaya açılan Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi’ni (Ramsar) ülkemiz, 17 Mayıs 1994 tarihinde imzaladı” dedi.

Timurtaşpaşa Camii'nde Sabah Namazı Buluşması Timurtaşpaşa Camii'nde Sabah Namazı Buluşması

Bölgenin Avrupa’nın en önemli sulak alanlarından olduğunu dile getiren Başkan Çidem, “İlimizin hatta Avrupa ve Asya’nın en önemli sulak alanlarından İğneada Longoz (Subasar) ormanlarıdır. Avrupa’nın en büyüğü İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, ise 3 bin 155 hektardır” sözlerini dile getirdi.

Geçmiş sürece değinerek alınan kararı dile getiren Başkan Çidem, “Bunun önemini bilen Ulusal Sulak Alan Komisyonu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca başkanlığında 2012 Yılı 1. Olağan Toplantısı'nı yaptı. Sulak alanlar ve Ramsar alanlarında yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, halen 13 olan Ramsar alanlarına yenilerinin eklenmesi kararı alındı. Bu kapsamda, Ramsar alanı olmaya aday 17 sulak alandan öncelikle Nemrut Krater Gölü ve İğneada Longozu'nun yıl sonuna kadar Ramsar alanı ilan edilmesi kararlaştırıldı” ifadelerini kullandı.

7027Ee60 86A4 409B 969E Fc2Ca9Decfe9

İğneada Longozu’nun Ramsar kapsamına alınması çalışmalarını yakından takip ettiğini dile getiren Başkan Çidem, “Nemrut Krater Gölü 2013’te Ramsar kapsamına alındı. Ancak İğneada Longozu Ramsar kapsamına alınma çalışmaları sürecini her zaman olduğu gibi yakından takip ettik. İlgili bakanlığa Longoz ormanlarını gözden çıkardınız mı? diye sorduk. Verilen cevapta ‘Çalışmaların 2013 yılında İğneada longoz ormanı arazi çalışmaları tekrar yapılarak Ulusal Sulak Alan Komisyonuna sunulacaktır’ dediler” şeklinde konuştu.

Editör: Şefik Kenar