Gündem

İnstagram’ın Açılması İçin Şartlar Neler?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Instagram’ın açılması için gerekli olan şartları açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada erişime kapatılan Instagram’ın açılması için gerekli olan şartlar hakkında konuştu.

Adalet Bakanı Tunç, Instagram’a ilettiğini ifade ederek, “Sosyal medya şirketi eğer BTK’nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkarırsa sorun ortadan kalkar” dedi.

“Yayınları erişimden çıkartırsa sorun ortadan kalkar”

Tunç açıklamasına şu sözlerle devam etti; “BTK’ya verilen yetkiler var ve bu yetkiler çerçevesi içerisinde gerçekleştirilen bir durum söz konusu katalog suçlar dediğimiz suçlarla ilgili internet ortamında bir yayın söz konusu olduğunda bu yayının durdurulması yetkisi BTK başkanına verilmiş bir yetki. Bu yetkiyi kullanan BTK hangi gerekçelerle hangi yayınlarla bu yayın durdurma kararını aldığını ilgili sosyal medya kuruluşuna bildiriyor. Öncelikle bu yayının çıkarılmasıyla ilgili bir bildirimde bulunuyor. Çıkarılmadığı takdirde yayını durdurma yetkisi var. Bu yetki eğer suç teşkil eden bir yetkiyse soruşturma makamlarının da devreye girmesi söz konusu. Tabi şu anda BTK’nın gerekçeleri ilgili sosyal medya şirketine tebliğ edilmiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devleti. Herkes kurallara uyacak.  Türkiye Cumhuriyeti Devletinin vatandaşları da kurallara uyacak. Türkiye’de yaşayan yabancılarda bu kanunlara uyacak. Türkiye’de yayın yapan sosyal medya kuruluşları da ülkemizin kanunlarına uyacak. Dolayısıyla hiç kimsenin ayrıcalığı yok. İnternette suç işlenmesinin önlenmesi konusunda devlete verilen bir görev varsa bu görevi devlet elbette ki yapmak durumunda. O nedenle BTK’nın vermiş olduğu kararın katalog suçlarla ilgili olduğu ifade edildi. Hangi yayınları içerdiğine ilişkin zaten sosyal medya şirketine bildirimde bulunulmuştur. Sosyal medya şirketi de eğer BTK’nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkartırsa sorun ortadan kalkar. Ulaştırma Bakanımızın da yaptığı açıklamaya göre henüz bu yayınların erişime açık olduğunu ve dolayısıyla Instagram’ın açılmasıyla bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Bu konuda tabi yargı makamına intikal eden hususlar var. Kapatma kararına karşı idari yargıda açılan davalar var. Tabi bu davalar birleştirilerek idareden hangi gerekçeyle kapatma kararı verildiğine yönelik bir savunma alınacak ve sonrasında da yargımız bu konuda da kararı verecektir.”