Deprem, afet gibi birçok olağan üstü durumu kapsayan durumlar için Kırklareli, geçtiğimiz günlerde önce Lüleburgaz'da daha sonra da Kırklareli'nde tatbikat gerçekleştirdi. 19 Ekim 2024 Cumartesi günü 9.30'da başlayan sempozyumda da olası durum ve senaryolar üzerine görüşüldü. Elde edilen veriler işlendi. Paydaşlar ile bir araya gelindi.

464027299 18139682764357661 8990342715479638908 N
Kırklareli Valisi Uğur Turan, Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Cerit, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Zeliha Türkyılmaz, Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Gençbay, Afet ve Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Doğaç Niyazi Özüçelik katılan isimler arasında yer aldı.

Kırklareli Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Zeliha Türkyılmaz
"Hastaneleri Bütün Olarak Değerlendiririm"
Açılış konuşmasını yapan Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Zeliha Türkyılmaz, geleceklerden hem Türkiye'de hem balkanlarda kaliteli hizmet veren sağlık merkezi olunacağını ifade etti. Türkyılamz, "Hastaneleri bütün olarak değerlendiririm. Acil serviste hastanın bekleme süresi, acil servisteki işlemlerin akışındaki süreklilik, akıcılık, acil servisten hastanın kliniklere yatışı veya bir sevk gerektiğinde sevkin nasıl düzenlendiği, bunun sistemize edilip edilmediği, bütün bunlar acilin içerisindeki durum hastanenin genel olarak nasıl çalıştığını gösteren anahtarlardır. Acil servis o yüzden önemlidir. Acilimizde hasta bekleme süresi 7-7.30 dakika gibi çok kabul edilebilir bir süredir. Bizim acil servisimiz, şehir büyüklüğünü düşününce 700-750 günlük hasta başvuru alıyor. Sevk sayımız da oldukça kabul edilebilir rakamlarda" sözlerini dile getirdi.

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Öğrt. Üyesi Çiğdem Cerit
"Afetlere Karşı Daha Dirençli Sağlık Sistemi"
Katılımda bulunan ve programa destek verenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Cerit "Afetler sadece doğal olaylar değil, aynı zamanda insan hayatının, insanın sağlığını, güvenliği tehdit eden karmaşık durumlar olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde geçtiğimiz yıl şubat depreminde deneyimledik. Bu nedenle bizler de Sağlık Bakanlığımız önderliğinde, sağlık sistemimizi güçlendirmek, afetlere hazırlıklı olmak her birimizin sorumluluğu düsturunda bu sempozyumu yapıyoruz. Bu sempozyum bilgi paylaşımı yanı sıra iş birliğini güçlendirmek acil durumlara karşı stratejiler geliştirmek için fırsat sağlıyor. Burada alacağımız bilgiler, yapacağımız tartışmalar gelecekte daha etkili müdahaleler sağlayacağımıza inanıyorum. Sempozyum boyunca değerli hocalarımızın sunumlarını göreceğiz. Hepsi alanında uzman, ülkemizin saygın hocaları. Afetler karşı dirençli bir sağlık sistemi inşa etmek için yol gösteri olacaklar. Bugün sizleri aramızda görmekten çok heyecanlıyız" ifadelerini dile getirdi.

Babaeski, Muhtarları Unutmadı Babaeski, Muhtarları Unutmadı

Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Gençbay
"Kırklareli'nin Alacağı Sorumluluk Bilinci"
Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Gençbay, Kırklareli'nin ülke için de önemli bir sorumluluk taşıdığının farkında olduklarını ifade ederek "Yakın zamanda oldukça fazla sayıda genç meslektaşlarımızın ataması yapıldı. Bu meslektaşlarımız acil ve afet sempozyumu düzenlemek istedik. Fakat daha sonra olası büyük Marmara depremi sonucunda Kırklareli'nin alacağı sorumluluğunu fark ederek sempozyumun ilk yarısını depreme ayırmayı düşündük. Öğlenden sonraki kısmını acil olgulara ayırmayı düşündük" şeklinde konuştu.

Afet Ve Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Doğaç Niyazi Özüçelik
"Kendimizi Çok İyİ Yetiştirmeliyiz"
Afet ve Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Doğaç Niyazi programda yaptığı konuşmada "Bizim başımıza bir şey gelirse siz bizi kurtaracaksınız. Sizin başınıza bir şey gelirse biz sizi kurtaracağız. Afet ve Acil Tıp Derneği'nin yönetim kadrosu, 30 yıldır acil servislerde, acil tıp alanında hizmet etmek aynı zamanda uluslararası ve ulusal afetlerde bizzat çalışan hocalar. En son Hatay'daydık. Biz diyoruz ki keşke o binalar sağlam olsaydı da kimse ölmeseydi. Keşke kimse hastalanmasaydı da kimse ölmeseydi, biz koruyucu hekimlik yapsak. Ama maalesef bu hayatın bir gerçeği. Bugün acil servislerimiz her gün binlerce hastayla dolup taşıyor. O yüzden kendimizi çok iyi yetiştirmeliyiz" dedi.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür
Kırklareli Afet Merkezi Olabilir
Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Kırklareli'nin afetlerde rolünün sanıldığından çok daha büyük olabileceğini vurguladı. Tıp Fakültesi hakkında bilgi verdi. Halk ile toplumun ilişkili halde olması gerektiğini belirten Şengörür, "Bu ilimizin belki, acil yardım, ilk yardım, afet konularında bir merkez olması noktasında da bir düşüncem var. İnşallah bu da gerçekleşir. Çünkü her hangi bir deprem olduğunda buradaki insanlar diğer yerlere ulaşabilir. Ama bunun bir müfredatının oturtulması gerekir. Nasıl bir yol izlenecek. Bununla ilgili bir çalışma yapılması gerekir. Bir merkez kurulacaksa biz hazırız burada üniversite olarak" dedi.

Kırklareli Valisi Uğur Turan
"Bu Mesela Tüm Toplumu İlgilendiriyor"
Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü'nün yakın zamanda çok başarılı bir tatbikat süreci geçirdiğine değinen Kırklareli Valisi Uğur Turan konuşmasında sempozyum konusunun öneminde değindi. Turan, "Durmuyoruz, yürüyoruz. Üzerine koymaya devam ediyoruz. Ayrıca bu mesele tüm toplumu ilgilendiren bir mesele. Her yönüyle; akademisyenleri, kamu kurumları, tüm toplumu, herkesi ilgilendiriyor.
Bir birimizin ne bildiğini söylemek lazım, bir araya gelmek lazım. Bunun için de sempozyumlar, çalıştaylar yapıyoruz. Orada ortak aklı harekete geçiriyoruz. Bilginin zekatını veriyoruz. Ama o çıktıları değerlendirmek ve üzerine koyarak devam etmemiz gerekir. Bu meseele bekleyecek bir mesele değil. Yarını bekleyecek bir mesele değil" ifadelerini kaydetti.

463986571 18139682782357661 1469023106361128449 N

Editör: Şefik Kenar