Klinik psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve halk ile ilişkiler uzamanın yer aldığı kadrosuyla hizmet veren YEDAM, bağımlılıkların insanların hayatını karartmasını engellemek için yoğun emek veriyor. Bağımlılıkların, insan hayatına etkisini tüm yönleri ile ele alarak mücadele eden YEDAM, danışanların her türlü bilgisini de sır gibi saklıyor.
"Tamamen Ücretsiz"
İlk adımlarının 2015 yılında atıldığı YEDAM Çalışmaları ile ilgili bilgi veren Yeşilay Kırklareli Şube Başkanı Aslı Karakahya, "Tamamı bağımlılık alanında çalışan uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekibi, bağımlı bireylere ve bağımlı bireylerin yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal destek hizmeti veriyor. Türkiye genelinde ve KKTC'de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır" dedi.
İlk Başvuru
Karakahya süreç ile ilgili açıklamalarda bulunarak, "Danışanların bağımlılık türünü değerlendiriyor ve derecesini saptıyor. Alkol, tütün, madde, kumar ve internet ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere bu davranışını bırakması konusunda ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlanarak yeniden hayata kazandırılmalarını için yardımcı oluyor. Arındırılan bireylerin zararlı alışkanlıklara tekrar geri başlamaması için yöntemler öğreterek danışanları evlerinde ziyaret edip, gidişatı takip ediyor. Mahremiyet ilkesine büyük önem veriyor ve görüşmelerde elde edilen bilgiler, kesinlikle başka kişi veya kurumlarla paylaşılmıyor" sözlerini dile getirdi.
Bir Telefon Kadar Uzak
Hayatınızdaki renklerin daha canlı kalması ve güneşinizin önünde gölge olmaması için bir telefon kadar uzak olduklarını vurgulayan Karakahya, "Türkiye'nin her yerinde 115 YEDAM Danışma Hattı üzerinden ücretsiz olarak da ulaşılabiliyor" ifadelerini dile getirdi.
Yeni Bir Başlangıç
Destek alanların, zamanlarını verimli kullanması için de önemli imkanlar sağlayan YEDAM; müzik, spor ve sosyal aktivitelerde uzman ekipler ile yardımcı oluyor. Bu kapsamda Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi ile birlikte çalışıyor. Kötü alışkanlıkların hayatınızda işgal ettiği zamanınızı, kendiniz için kullanmanıza teşvik ederek, mutluluklarınızı güzel amaçlarla özdeşleştiriyor. Grup terapileri ve atölye çalışmaları ile hayatın içinde kalınması sağlanıyor.
YEDAM Modeli
Kırklareli'nde 5 bağımlılık türünde 468 kişinin başvuru yaptığını dile getiren Karakahya, "Bir kereden bir şey olmaz demeyin. Bir kerede bir şey olur" dedi. Bağımlılıkların normalleştirilmemesi gerektiğini vurgulayan Karakahya, "20213 itibari ile hem ülkemizde hem Kırklareli'nde madde ve alkol kullanımı arttı. Yeşilay'ın ilk hizmeti koruyucu önleyici faktörlerdi. Ancak bakıldı ve görüldü ki; bir rehabilitasyon hizmetine de ihtiyaç var. Çünkü kişiler bağımlılık geliştiriyor. O yüzden 2013 tarihi itibari ile, diğer ülkelerdeki bağımlılık hizmetleri incelendi. Oradaki çalıştaylara katılım gösterildi, incelendi. Ve 2015 yılında ülkemize özgü bir model ortaya kondu. Buna da YEDAM Modeli diyoruz" şeklinde konuştu.