Yerel

Kırklareli'nde Sporun Tarihi Yolculuğu

Kırklareli'nde Spor Kültürünün Doğuşu ve Gelişimi konusunda Kırklareli Sempozyumu etkinlikleri kapsamında sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Fehim Kuruloğlu, sorun yıllar içerisindeki Kırklareli yolculuğuna dair detaylı bilgiler verdi.

Niyazi Akıncıoğlu Salonu'nda gerçekleşen programda Kırklareli'nde sporun tarih sayfasında yer alışını ele alan Doç. Dr. Kuruloğlu, malzeme ve alan azlığına rağmen halktan büyük talep gördüğünü dile getirdi.


Yurt genelinde spora en büyük desteği verenlerin başında Halkevleri ve Türk Ocakları olduğuna değinen Kuruloğlu, Kırklareli'nde ilk spor tesislerinin Lüleburgaz, Vize, Alpullu'da olduğunu belirtti.
1930'lu yıllarda kurumsallaşmanın görüldüğünü dile getiren Kuruloğlu,     sporun ilk zamanlarında futbolun en çok tercih edilen spor dalı olmadığını vurguladı. Kuruloğlu, "Atletizm, sürek avı gibi alanlar daha çok ilgi görüyordu" ifadelerini dile getirdi. 1936 yılında spora talebin oldukça fazla olduğunu dile getiren Kuruloğlu, "Dönemin siyasi figürü olan CHF, halkın bu spor talebine kayıtsız kalamadı" dedi.
Tüm yurtta olduğu gibi Kırklareli'nde de spor sahası ve spor malzemelerini temin etmenin zor olduğunu vurgulayan Kuruloğlu, "Ankara, İstanbul gibi şehirlerden spor malzemeleri isteniyordu" dedi. Sürecin devamında ise 1940'lı yıllarda tek tipleştirilmiş kulüplerin görüldüğünü belirten Kuruloğlu, o dönemlerde bulunan spor alanlarına örnek verdi. Kuruloğlu, "CHF Genel Sekreterliğine gönderdiği istatistikler incelendiğinde 1935 yılında Kırklareli'nde iki spor sahası olduğu belirtilmektedir. Buna göre Lüleburgaz'daki saha belediyeye ait olup 140 metre uzunluğunda 75 metre genişliğindedir. Vize'deki diğer spor sahası ise yine belediyeye ait olup 100x80 boyutlarındadır" dedi.
O dönemlerde gerçekleşen müsabakalara örnekler veren Kuruloğlu, kayıtlarda yer alan şu müsabakaları ifade etti;


"Vize 1 - 1 Kırklareli (Son Posta, 4 Eylül 1930)
Edirne Paşaeli 3 - 0 Kırklareli Halk Spor (Vakit, 2 Mayıs 1931)
Edirne Uzunköprü 4 - 1 Kırklareli Halk Sor (Son Posta, 19 Eylül 1932)
Pehlivanköy 3 - 1 Babaeski (Özdilek, 16 Ağustos 1937)
Lüleburgaz 4 - 0 Kırklareli (Özdilek, 13 Eylül 1937)
Yeşilova Spor Kulübü 3 - 2 Lüleburgaz (Özdilek, 2 Mayıs 1938)
Halkspor 4 - 0 Kırklareli Spor (Kırklareli, 26 Eylül 1938)
Babaeski Halk Spor Kulübü 4 - 3 Kırklareli Karması (Özdilek, 17 Haziran 1944)
Lüleburgaz Genlik Kulübü 1 - 4 Garnizon Takımı (Özdilek, 4 Haziran 1945)"