Yerel

Kırklareli'nin Mazisi Gazete Sayfalarıyla Anlatıldı

Kırklareli Sempozyumu programı kapsamında günün ikinci oturumunda Niyazi Akıncıoğlu Salonu'nda Prof. Dr. V. Türkan Doğruöz, Kırklareli Gazetelerine Bir Örnek Trakya'da Yeni Işık konulu sunumunu yaptı.

Kırklareli basın hayatına dair önemli örnekler ve bilgiler veren Doğruöz, kendi arşivinden kaynaklara da yer verdi. Doç Dr. Umut Üren'in oturum başkanlığı yaptığı sunumda Doğruöz, Trakyada Yeni Işık Gazetesi'nin sayılarından örnekler verdi. Toplumun gazete ile yöneticiler arasındaki iletişimi sağladığını dile getirdi.


İlk Gazete Yanlış Biliniyor
Gazetelerin halkın yol göstericisi olduğunu belirten Doğruöz, "Dedesi Şevket Dingiloğlu'nun Trakya'da Yeni Işık diye gazete çıkardığını dile getirdi. Doğruöz, "1926 yılına gelindiğinde Kırklareli'nde çıkarılan iki gazeteden biri olan Trakya'da Yeni Işık Gazetesi, 31 Ağustos 1925 tarihinde yayın hayatına başlıyor. Ve sorumlu müdürü Nusret Bey. Gazete 30 Kasım 1927'de vilayet daimi encümeninin resmi bir vilayet gazetesi çıkarma kararı ile birlikte 163. sayısından itibaren isim değişikliğine giderek kurucusu ve başyazarı Ali Rıza Dursun olan Trakya'da Yeşilyurt ismini alıyor. Hep bilinen ilk gazete Trakya'da Yeşilyurt ama değil. İlk Kırklareli daha sonra ise Trakya'da Yeni Işık Gazetesi" sözlerini ifade etti.


Gazeteler Kırklareli'nin Mazisine Işık Tutuyor
Gazetenin bölümlerinin Kırklareli yaşantısı hakkında bilgi verdiğini ifade eden Doğruöz, "Trakya'da Yeni Işık Gazetesi bulabildiğimiz az sayılarına rağmen bize 1926 yılındaki Kırklareli yaşantısı hakkında bir ışık tutmaktadır. Çünkü işgallere sahne olan Kırklareli gerek kaynak azlığı, gerekse konuya fazla önem verilmemesinden dolayı pek incelenmemiş bir ilimizdir. Bu yüzden en küçük bir belge bile bizim için önem taşımaktadır" sözlerini dile getirdi. Doğruöz, basında Kırklareli'nin yaşantısına dair elde edilen bilgileri örnekleriyle sundu. Çalışmalarına dair bilgiler veren Doğruöz, "Sonuç olarak denilebilir ki Cumhuriyet'in ilanında sonra halkın bilinçlenmesinde basının önemli rolü olmuştur. Yerel basın da kamuoyunun oluşması bakımından büyük yardım sağlamıştır. İşte Trakya'da Yeni Işık Gazetesi de bu görevi üstlenerek Kırklareli basın tarihindeki yerini almıştır. Mütareke, işgal ve Milli Mücadele'ye tanık olanların her türlü anı ve bizzat yaşamış kişilerin duygularını bizlere yansıtarak Cumhuriyet'in Atatürk'ün ve Türk İnklabının anlatılmasına ve yerleşmesine katkıda bulunmuştur" ifadelerini kullandı.