Lüleburgaz

Lüleburgaz Satranç İlçe Temsilcisi; “Daha Çok Kız Sporcu Görmek İstiyoruz”

Satranç Antrenörü Çiğdem Kul, satranç dalında daha çok kız sporcu görmek istediklerini belirtiyor.

Çiğdem Kul; Türkiye Satranç Federasyonu Lüleburgaz İlçe Temsilcisi, 2. Kademe antrenör ve il hakemi.  2015'ten bu yana Lüleburgaz'da satranç dersleri veren Çiğdem Kul, kursları İlçe Halk Eğitim üzerinden ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çatısı altında açıyor. Antrenör Çiğdem Kul, Satranç sporuna erkek çocukların daha yoğun ilgi gösterdiğinden bahsediyor ve ekliyor “Erkek çocukların aileleri çocuklarını bu spor dalına daha çok yönlendiriyor. Kız çocuk aileleri bu konuda yönlendirmede eksik kalabiliyorlar”.

“SATRANÇ ANALİZ SANATIDIR”

Satranç beynimizi kontrol edebilme ve yönlendirebilme düşüncemizi doğru yöne kanalize edebilmemizi sağlıyor. Kul’a göre Satranç okul başarısını kesinlikle etkiliyor ve Satranç bir analiz sanatı. Analiz yeteneği gelişen çocuk okulda ve hayatında karar verme konusunda daha emin adımlar atabiliyor. Çünkü analiz yeteneği gelişen çocuğun kendine güveni artıyor. Antrenör Çiğdem Kul, istisnalar dışında analitik düşünme yetisi olan çocukların satranca daha yatkın olduklarından bahsediyor.

“3 yaşında taşları göstermek ile çocuk satrançla tanıştırılabilir” diyen Antrenör “Bir çocuk 4 yaş ve sonrasında kuralları öğrenebilir ancak lisanslı bir sporcu olabilmesi için okuma yazma bilmesi gerek. Bunun da sebebi turnuvalarda notasyon tutma zorunluluğu” şeklinde açıklıyor.

HEDEF DAHA ÇOK KIZ SPORCU

Kız sporcu konusunda daha büyük adımlar atmayı ve kız sporcu sayısını çoğaltmayı hedefleyen İlçe temsilcisi, federasyonun da bunu çok önemsediğinin altını çiziyor.  Her branşta olduğu gibi çocuğun ilgisinin ön planda olduğunu hatırlatan Çiğdem Kul, “Ancak ilgi duyup duymadığını bilebilmemiz için çocuğun Satrancı tanıması gerekiyor. Analitik düşünme yetisi biraz daha ağır basan bir çocuksa zaten satrancı seviyor” diyor.