Lüleburgaz’da elektrikli bisiklet, elektrikli motor ve elektrikli arabaların trafikteki popülerliği artmaya devam ediyor. Şehir içi ulaşımda hızı ve ulaşım konforunu artıran bu araçların satışlarında yaşanan patlama sonrası sektörde bakım ve tamir hizmetleri adına büyük bir boşluk bulunuyor.

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Yine Arttı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Yine Arttı

Bu boşluğu Lüleburgaz’da önemli ölçüde dolduran çarşı esnaflarından Burak elektrik Sahibi İbrahim Altındağ 25 yıllık bir otomasyon ve mekatronik teknisyeni. Uzun yıllar otomobil firmalarında otomasyon ve mekatronik alanında çalışan Altındağ; geçirdiği bir kaza sonrasında bir bacağını kaybetmiş ancak çalışma azminden hiçbir şey kaybetmemiş.

SATIŞ SONRASI HİZMET YOK

Son birkaç yıldır elektrikli araç tamir ve bakım hizmeti veren Altındağ; sektördeki boşluğa dikkat çekiyor. “Biz bu işi sanayideki esnaf gibi yapboz yaparak gibi öğrenmedik. Teknik altyapı bizde mevcut” diyor Altındağ ve ekliyor; “En büyük sorun bunları sattıktan sonra satış sonrası hizmet. Bayiler bunu karşılayamıyor. Çünkü teknik altyapıya sahip yetişmiş eleman bulamıyorlar. Bulsalar dahi ustalara hak ettikleri maaş da verilmiyor. İşi bilen kişiler de çalışmak istemiyor” .

Elektrikli araçlardan her elektrikçinin anlayamayacağını ifade eden Altındağ; kendisinin reklam yapmaktan hoşlanmadığını ancak buna rağmen verdiği hizmet sonrası müşterilerinin birbirlerine tavsiyesi sonrasında taleplerin arttığını söylüyor. Bu talepleri ancak karşılayabildiğini söyleyen usta, sektörün bu boşluğunu kapatmak adına satış yapan firmaların kalifiye eleman bulundurması gerektiğini düşünüyor.

52325Ca7 9Ea1 416D Bb11 44Aa07F1391F

KASALI MOTORLAR ELEKTRİKLİ ARABALARDAN DAHA KULLANIŞLI

Mini car diye tabir edilen D ya da E segmenti araçların 40-60 km menzili bulunuyor. İç hacimleri epey küçük olan bu araçlar yalnızca şehir içi ulaşım için tasarlanmış. Genellikle çocuk ve yaşlı aile bireyleri ile şehir içi yolculuklarında tercih edilen bu araçlar İbrahim ustaya göre hantal ve kullanışsız. “Ben engelli bir birey de olduğum için kullanım ve kapasite açısından arkasında kasası bulunan 3 tekerlekli elektrikli araçlar daha hızlı ve iş görür” diyor Altındağ.

ŞARJI BİTMEDEN FİŞE TAKMAYIN

Elektrikçi araçların şarjı bitmeden şarja takmamak gerektiğini söyleyen İbrahim Altındağ “uzun soluklu kullanmayacağınız zaman şarjı doldurup da bırakmanız gerek” diyor. Bu sürenin de 1 ayı geçmemesi gerektiğinin altını çizen İbrahim usta, yoksa yeniden şarj etmek gerektiğini söylüyor. Altındağ, sağlıklı aküsü olan araçların ortalama 8,5-9 saatte şarj olduğunu ve bu sürenin 6 saatin altına düşmesinin akülerin ömrünün azaldığını gösterdiğini belirtiyor.

Editör: Şefik Kenar