Güney Bulgaristan Bölgesi'nin Kırcaali İline bağlı Mestanlı İlçesinde bulunan Naim Süleymanoğlu’nun çocukluğunu geçirdiği evin restorasyonu tamamlandı ve müze olarak açıldı.
Dünya halterinde “Cep Herkülü” lakabına layık görülen Naim Süleymanoğlu; kaldırdığı ağırlıklar ile dünya rekorları kırdı. 46 dünya ve 9 olimpiyat rekoru kıran Naim Süleymanoğlu, 3 kez yılın haltercisi seçilerek ardında erişilmesi zor bir kariyer bıraktı. Naim Süleymanoğlu, Ahatlı (Ptiçar) Köyü’nün Dericioğulları Mahallesi'nde 1967 yılında dünyaya geldi ve 2017 yılında İstanbul’da gözlerini hayata yumdu.
Halter alanında hızlı bir ivme ile yükselen Naim Süleymanoğlu, 1986 yılında Türk ve Müslümanlara etnik ve dini asimilasyon uygulayan Bulgaristan'daki komünist rejimden Türkiye’ye kaçmıştı.
Kültürler Arası Köprü
Mestanlı’da vefatının 7. yılında düzenlenen tören ile anılan Naim Süleymanoğlu’nun müze haline getirilen evi de ziyarete açıldı. Türkiye’nin de destek verdiği müzeyi tanıtan Mestanlı Belediye Başkanı İlknur Kazım; Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye ve Bulgaristan arasında kültür köprüsü olduğunu dile getirdi. Müze projesinin hayata geçirilmesinde Türkiye’nin de emekleri olduğunun altını çizen Kazım, “Naim Süleymanoğlu, Mestanlı'nın, Bulgaristan'ın, Türkiye'nin ve tüm dünyanın gururudur” dedi.
Naim Süleymanoğlu Adı, Yaşatılıyor
Mestanlı şehrinde Naim Süleymanoğlu adını taşıyan birçok yerin bulunduğunu ifade eden Kazım, “Mestanlı halkı, Naim Süleymanğlu'na hak ettiği değeri veriyor. Şehrimizde Naim'in adını taşıyan spor tesislerimiz var. Şehrin merkezinde büyük haltercimizin anıtı da var” sözlerini dile getirdi.
“Onursal Hemşehrimiz”
Mestanlı halkı için de Naim Süleymanoğlu’nun büyük önem taşıdığını dile getiren Kazım, “Büyüyen çocuklarımız, Mestanlı halkı ve şehrimize gelen tüm konuklarımızın bu müzeyi ziyaret ederek Naim Süleymanoğlu'nun başarılarına tanık olarak hayatı ve başarılarıyla ilgili bilgi alabileceklerine inanıyoruz.
Biz, Mestanlı halkı olarak, onun başarılarından dolayı daima gurur duyarız. 'Onursal hemşehrimiz' olarak ilan edilen Naim’in hafızamızdaki varlığını hep canlı tutmak üzere gerekli çabalarımızı gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
Naim Süleymanoğlu’nun bıraktığı mirasın yaşatılmasında büyük emek veren Türkiye’ye teşekkürlerini dile getiren Kazım, müze yapılan evde başarılı sporcunun hayatının anlatıldığını belirtti.
Naim Süleymanoğlu’nun Yaşamını Anlatıyor
Müzeye dönüştürülen evde; Naim Süleymanoğlu’nun çocukluk yıllarından bu yana saklanan özel eşyaları, fotoğrafları, hayatının önemli dönüm noktalarını anlatan sunumlar ve basında yer aldığı haberler, görseller yer alıyor.