Bireylerin kitap okuma alışkanlığını kazanması için yaygın düşünce çocukken okumaya ilgi gösterdiği zamanlarda kitapla tanışmaları gerektiği. Ancak sanılanın aksine uzmanlar kitaplara daha anne karnından itibaren maruz kalınması gerektiği kanaatinde.
Lüleburgaz’da görev yapan ve görevde 14. yılını dolduran Okul Öncesi Öğretmeni Pınar Yurdatapan Aydemir; kitap okuma alışkanlığının temellerinin anne karnında atılacağını savunuyor.
ANNE KARNINDA KİTAP DİNLEYEN ÇOCUKLAR
Aydemir, gebelik döneminde annelerin sesli bir şekilde kitap okumaya başlayabileceklerini ve bebek doğduktan sonra da buna devam edebileceklerini söylüyor. Doğduktan sonra çocukların kavrayabileceği gibi kalın, sert kapaklı az sayfalı kitaplar ve bebeklerin rahatlıkla eğip bükebileceği yumuşak kitapların tercih edilmesi ilk aylarda doğru bir tercih. Okul Öncesi Aydemir, daha sonra ayları ilerledikçe görsel olarak büyük ve çocukların rahatlıkla algılayabileceği tarzda kitapların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ona göre her gün bu okuma eylemi aile tarafından devam ettikçe çocuğun da bir süre sonra okumaya benzer davranışlar göstermesi bekleniyor.
OKUDUĞU KİTAPLARA ŞARKI BESTELİYOR
Ebeveynlerin etkileşimli biçimde, kitaptaki karakterlere bürünerek ve arada molalar vererek çocukla kitap hakkında konuşarak okuma yapması çocuğun kitaba olan ilgisini de artırıyor. Kendisi de öğrencilerine bu şekilde okuma yapan Pınar Aydemir, üstelik okuduğu kitaplar için söz yazarak müzik de besteliyor. Bu şekilde çocukların kitaba olan ilgisini ikiye katlıyor ve çocukların en kaliteli dinlemeyi bu yöntemle okunduğunda yakaladığını belirtiyor. Aydemir’e göre sürekli her kitap bu şekilde okunamasa da mutlaka bu yönteme yer verilmeli.
TÜM KİTAPLARI AYNI ANDA ÇOCUĞA SUNMAMALI
Ailenin çocuğu destekleyecek şekilde ayına yaşına uygun uygun görselleri içeren kitaplar seçmesi büyük önem arz ediyor. Pınar Aydemir, düzenli olarak çocuğun kitaplığına kitap alınmasını, seçme işleminin de çocukla birlikte yapılmasını öneriyor. Aydemir; ”Önemli olan çocuğun kitaplığında erişebileceği noktada tüm kitapların yer almasındansa haftalık döngülerde o kitapları koyarak bir kitapla daha fazla yakınlaşmasını sağlayabilmek. Bunun çocuğun ilgisinin dağılmaması açısından her seferinde çocuğun farklı bir kitabı keşfetmesini sağlayabiliriz. Büyüyüp ilgi alanları belli olmaya başladığında onun ilgisini çeken konularda kitaplara yoğunluk verebiliriz” diyor.
AİLE ÖNEMLİ BİR ROL MODEL
Dönem dönem ilgileri değişen çocuklara ilgilerine uygun kitap ararken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise içerikte uygun görsellerin olması şiddet ve uygunsuz görselleri içeren kitapların olmaması. Diğer bir önemli nokta ise çocuğun tek başına da o kitapla zaman geçirebileceği kitap seçmek. “Bu konuda çevremizde bu alanla ilgili kişilerden yardım isteyebiliriz” diyen Öğretmen Aydemir; “Çocuğun ilgisini artırmak için farklı boyut, kalınlık ve dokularda kitaplara yer verebiliriz ancak çocuğun ileride de okuyabileceği kitapları o zamanlarda görüp ailesi ile birlikte okuması bizim için çok önemli. İçerik olarak hangi kelimelerin geçtiği çok önemli. İnceleyerek araştırarak ve çocuğa faydalı olacağını düşündüğümüz kitapları seçmek önemli.
HEM DİDAKTİK HEM EĞLENCELİ SEÇİMLER
Çocuğun kitaplığındaki kitaplar mesaj veren didaktik kitapların dışında eğlenceli, çocuğun espri yeteneğini geliştireceği daha rahat içeriklerin olduğu kitaplar da çocukların gelişimi açısından önemlidir. Sonunda mesaj veren çocuğa neyin doğru neyin yanlış olduğunun altı çizilerek öğütler veren kitapları sürekli okumak çocuğu okumaktan uzaklaştırabilir. Bu sebeple çocuğa gizli bir şekilde mesaj veren hatta mesaj vermeyen ucu açık çocuğun hayal gücünü besleyen kitapların da önemli olduğunu bu süreçte düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
KÜTÜPHANE ÜYELİĞİ SORUMLULUĞU ARTIRIYOR
Her zaman kitap satın almanın maddi açıdan zorlayıcı olabileceğine dikkat çeken Aydemir “Çocukların bebeklikten itibaren kütüphane alışkanlığının kazanılması çok önemli bir nokta. Kütüphaneden kitap temin etmek sorumluluk kazanması açısından da bu konuda avantaj sağlayacaktır. Bu şekilde de gayet uygun bir kitap okuma alışkanlığı kazanır. Aile bu konuda baskı kurmadan ama sürece yayarak kitapları çocuğun hayatında var ederse çocuk zaten bir süre sonra kendisi talep etmeye başlayacaktır. Çocuğun kitapları ailenin elinde de görmesi çok büyük bir etken. Çocuk okumayı öğrendiğinde belki de aile bir şey yapmasa dahi o kütüphanesini geliştirmek için kitap almak isteyecektir” şeklinde konuştu.