Kırklareli İl Genel Meclisi Çarşamba günü Aydın Karakoç başkanlığında olağanüstü toplantısını gerçekleştirdi. Saat 10:00’da başlayan toplantıda toplamda 27 madde görüşülürken rüzgar güllerini içeren son madde gerginliğe sebep oldu. 7 Eylül 2018 tarihinde İl Genel Meclisi’nin onayı ile Dereköy ve Karadere civarlarında kurulması kararı alınan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim alanı tesisi toplantıda yeniden gündeme geldi. Şirketin projede yapmak istediği kapasite artışı ve genişleme planı sonrasında İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor mecliste görüşüldü. Şirketin yaptığı başvurunun reddedilmesini içeren rapor 19 evet, 4 red oyu ile kabul edildi. Ancak CHP Grup Başkanı Aptullah Mutluer ile AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam arasında oylama sonrası sözlü gerginlik yaşandı.
“Önceki Projelere Onay Verirken Nerdeydiniz?”
Aptullah Mutluer’in red oyu verenlere yaptığı eleştiri sonrasında Nihat Sağlam daha önceki rüzgar gülü projelerine verilen evet oylarını hatırlatarak “Vize Küçükyayla, Armağan Keltepe, Beypınar, Evrenli ve Kıyıköy’e izin verirken nerdeydiniz?” dedi.
“Şirketler Ucuz Yatırım, Yüksek Rant İle Kırklareli’ne Geliyor”
Mutluer’de o projelerin uygun yerlerde yapıldığına dikkat çekerek, “Şirketler ucuz yatırım, yüksek rant ile Kırklareli’ne geliyor. Diğer bölgeler daha masraflı. Yıldız Dağları’nı oksijen deposunu yok ettirmeyeceğiz. Dereköy ve Karadere bölgesini arkadaşlarla gezdik ve buranın kesinlikle uygun olmadığını gördük.“ şeklinde konuştu.
“Ülke Olarak Enerjiye İhtiyacımız Var”
Ardından söz alan AK Parti Üyesi Ersan Şahin, “Dünyada enerjinin değerli olduğu bu dönemde konuya farklı açıdan da bakmak gerekiyor. RES ve GES’ler doğaya en az zararı veren sistemler olarak öne çıkıyor. Ülke olarak enerjiye ihtiyacımız var. Konuyu bu açıdan değerlendirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Istrancalarda RES Yapmak İçin EPDK’ya 3000 Başvuru Mevcut ”
Son olarak konuyla ilgili konuşan Meclis Başkanı Aydın Karakoç önceki RES projelerine uygun olmasından dolayı evet oyu verdiğini dile getirerek önemli bir konuyu gündeme taşıdı. Başkan Karakoç, şu an Istrancalarda RES yapmak için EPDK’ya 3000 başvuru var. Bunlar yapılırsa Istranca ormanları kalmayacak. Istrancalardan başka Türkiye’de yer mi yok? Tabiki de bu projeler yapılacak. Enerjiye ihtiyacımız var. Vize’nin tepeleri gibi uygun yerlere daha önce yapıldı. Ülkemizin yapmış olduğu bir karbon anlaşması var. Ağaç kesimi demek karbon salınımının yüksek olması demek. Sınırı geçtiğimiz an para ödeyeceğiz. Bu nedenle RES’lerin bizlere hiçbir getirisi olmayacak. “ dedi.
Raporda Hangi İfadeler Yer Aldı?
“İlgili mevzuat ve dosyadaki verilere baktığımızda tribünlerin yerlerinin değişmesi ve güç kapasitesinin artması, entegre proje olması etkilerinin artması dolayısı ile insanların ve çevrenin daha fazla ağaç kesimi-jeoloji hidrojeoloji raporu gereği armağan barajımı besleyecek yeraltı ve yerüstü su havzalarının zarar görecek olması, yeni bir ekosistem değerlendirme raporunum gerekliliği patlatma,kazı ve hafriyat-atık yağlar-gürültü toz titreşim gibi hesaplamalar dosyada mevcut olmaması, iklim değişikliğine olası etkilerinin dosyada bulunmaması, tarımsal toprakların etkilenmesi, 1. Derece doğal sit tümülüslerin etkilenecek olması yüzünden hukuka uyarlılık bulunmamaktadır. Komisyonumuz kamu yaranı gözetilerek başvurunun reddine ve konu ile ilgili olarak yeni ÇED raporu hazırlanması kararına varmıştır.” (S.Ünver)