2016 yılında Pehlivanköy Belediyesi tarafından yayınlanan “Geçmişten Geleceğe Kültürel Bir Miras: Pehlivanköy Panayırı” adlı araştırma kitabının yazarı Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Coğrafya Fakültesi’nden Prof.Dr. Vedat Çalışkan’ın panayırlarla ilgili ikinci kitabı çıktı.
“Pehlivanköy Panayırı” kitabında Pavli’yi enine boyuna araştırıp, tanıtan akademisyen bu kez panayırlara daha geniş bir perspektiften baktığı “Anadolu’nun Ticaret ve Kültür Mirasları: Tarihten Günümüze Panayırlar” adlı kitabını yayınladı.
Prof.Dr. Vedat Çalışkan'ın tarih boyunca dünya ve Türkiye panayırlarını konu alan, araştırmasında yine Pavli’ye de yer veren 384 sayfalık son kitabı hakkında şu bilgiler verildi;
“Panayırlar, dünya ticaret tarihinin en köklü ve en renkli buluşları arasında yer alır. Alışveriş için yılın belirli zamanlarında geniş çevrelerden alıcı ve satıcıları bir araya toplayan panayırlar, eğlence ve sosyal fonksiyonlarının da katkısıyla, ticaret tarihinin uzun ömürlü yapıları olmuştur. Orta Çağda Avrupa'da ve Selçuklu ülkesinde büyük şöhret elde eden uluslararası panayırlar, Osmanlı topraklarında ise 18. yüzyıldan itibaren yaygınlaşmıştır. Panayırlar çevresinde birikerek oluşan panayır kültürü, Cumhuriyet dönemine de taşınarak günümüze değin ulaşmıştır.
Yakın bir geçmişe kadar kurulduğu yörelerde adeta bir miladı temsil eden panayırlar, bir dönemin alışveriş ve eğlence kültürüne damgasını vurmuş organizasyonlardır. Zamanla alışveriş olanaklarının yaygınlaşması, eğlence kültürünün de değişmesiyle panayırlar için bir dönüşüm süreci başlamıştır. Bu süreçte bazı panayırlar fuar ve festivallere dönüşürken, bazıları iz bırakmadan ortadan kalkmış; az sayıda örnek ise fazla değişime uğramadan günümüze değin ulaşabilmiştir.
Her şeye rağmen, yüzlerce yıllık geçmişe sahip panayırlar günümüze değin ulaşma başarısı göstermiştir. Nite- kim panayır mevsimi geldiğinde rengârenk görünümleri, neşesi ve uğultusuyla panayırlar, Anadolu'da her yıl yeniden belirmektedir. Anadolu ticaret ve kültür tarihinin bu renkli mirasları, yöresel kültürlerin enerjisi eşliğinde, sadık panayır ziyaretçileri ve gezgin satıcılarıyla birlikte, küreselleşmenin kültürel açıdan aynılaştırıcı etkisine adeta meydan okuyarak geleceğe yolculuğunu sürdürmektedir.
Bu kitap, bir yandan panayırların geçmişine ve bugününe ışık tutarken, diğer yandan panayırların renkli dünyasına yakından bakmak için okurları tarihsel bir coğrafya içinde yolculuğa davet ediyor.”