Bir elinde su kabı bir elinde sünger, çeşmenin altında bir bir yıkıyor. Yıkayıp kenara dizdiği su kaplarını sonra doldurup, sokak hayvanları için etrafa dağıtıyor.

Kırklareli Dingiloğlu Parkı’nda su kaplarını temizlerken görüştüğümüz 69 yaşındaki Rahmi Kocabaş, bağımsız olarak sokak hayvanları bakımı yapan bir hayvansever.

46Ae1A1C 9937 43A2 B462 07Bd237B2B8846Ae1A1C 9937 43A2 B462 07Bd237B2B88
“Kargadan Kumruya Hepsi Doydun”
Sokakta yaşayan tüm canlıların insanoğluna emanet edildiğini dile getiren Kocabaş, “Burada dolaşan, bu civarlarda beslenen sokak hayvanları için su kaplarını temizliyorum. Kedi, köpek, güvercin, karga hangisi susarsa su içsin diye. Su doldurup kaplara burada çevreye bırakıyoruz. Zaman yettikçe mama falan da bırakıyoruz. Bu şekilde çeşitli yerlerde besleme işlemi yapıyoruz. Tüm bunların hepsini yardım almadan kendi gücümüz ile sağlıyoruz” sözlerini dile getirdi.


“Bize Emanetler”
Cebindeki parasına göre sokak hayvanlarına mama aldığını belirten Kocabaş, “Bu canlılar bizi emanet olduğu için, kıyamadığımız için severek yapıyoruz. Ben bunlar aç kalınca rahat uyuyamam, rahat edemem. Cebimde ne kadar para varsa ona göre bir şeyler alır karınlarını doyururum” ifadelerini dile getirdi.


“Yaşama Hakkı Sunacaksın”
Çeşitli yerlerde köpekleri ve kedileri beslediğini ifade eden Kocabaş, “Çünkü bunlar, karnı doyduktan sonra, suyunu içtikten sonra çekilir kenara yatar. Hiçbir canlıya zarar vermeyeceksin, dışlamayacaksın, tekme atmayacaksın. Onlara yaşama olanakları sağlayacaksın” dedi.

8690E1D7 3Baf 4Ce1 905B A206350048D9
“Sürtüşmeler Oluyor”
Sokak hayvanlarını beslerken bazı insanların tepki gösterdiğini dile getiren Kocabaş, “Bazen sürtüşmeler oluyor. Burada neden bakıyorsun, burada besleme, ben bunun kokusunu çekmek zorunda mıyım, başka yerde besle diyenler oluyor. Canlıları kurtarmamız lazım, besleyelim diyoruz. İnsanın insana verdiği zararı, hayvan insana vermiyor. Numune örnekler gösteriyorlar. Şurada köpek bunu yapmış diye” sözlerini ifade etti.


“Dayanışma ve Mantıkla Çözüm Bulmalı”
Sokak hayvanlarına dair sorunların çözümü için iki tarafı da anlayarak mantıklı bir çözüm bulunması gerektiğini belirten Kocabaş, “Mantık dışı uygulamalar ile çözüm olacak bir konu değil sokak hayvanları. Eski dönemlerde toplumsal dayanışma vardı. Sorunlar karşısında dayanışma ve yardımlaşma ile çözüme kavuşulurdu. Şimdi kimse kimseyi tanımıyor. Dayanışma diye bir şey kalmamış. Herkes panik tepkiler veriyor” dedi.