Kırklarelili Keçe Sanatçısı ve öğreticisi Emine Akcan,Pandemi döneminde kendi çabalarıyla öğrendiği keçe sanatı yarattığı figürlerde can buluyor.

Geleneksel Keçe Sanatıyla bu yola başladığını aktaran Emine Akcan,tarihte bu sanatın ıslak keçe olarak çalışıldığını belirtti. Keçe Sanatçısı Akcan, Kepenekler, Otağlar, halılar ve kıyafetlerin tarihte keçe ile yapıldığını kaydetti. Tarihten sonraki dönemlerde yani günümüzde iğneler ebat olarak küçüldüğü için şimdilerde keçenin daha küçük ölçeklerde çalışıldığını ifade eden Akcan, “Bende iğneleme keçe olarak çalışıyorum. İğneleme keçe ile küçük figürler yapıyorum.” Dedi.

Kendi Atölyesini Sanat Yuvasına Dönüştürdü

 Halk Eğitim kurslarına katılması ile keçe sanatına başladığını dile getiren Akcan,” Kursa boş zamanlarımı değerlendirmek amaçlı başlamıştım. Daha sonra bu sanat çok hoşuma gitmeye başladı. Keçe sanatıyla farklı şeyler üretilebileceğini fark ettim. Bu sanatın üzerine giderek pandemi döneminde kendimi bu konuda geliştirdim. Daha sonra bununla ilgili ustalık belgemi aldım. Şimdilerde ise evimde kurduğum atölyede kendi tasarımlarımı yapıyorum. Keçe ile İstediğim arzu ettiğim figürleri çalışıyorum” diye konuştu.

Doğayla İnsanlığı Buluşturan Materyal; Keçe

Keçenin geleneksel bir sanat olduğu için öne çıkarılması gerektiğini vurgulayan Akcan, “keçeden her şey yapılabilir, günümüzde doğalığını kaybeden çok sayıda ürün bulunmakta.  Yediğimiz içtiğimiz kaplardan tutun üstümüze giydiğimiz kıyafetlere kadar her şeyin ana maddesi plastik oldu. Aslında üstümüzde plastik ve doğal olmayan ham maddesi plastikten üretilen ürünler taşıyoruz. Her şey doğallığını kaybetti. İnsanlık olarak geri dönüşüm ve doğal içerikli ürünlere önem vermeliyiz. Keçeyle birçok ürünü yapabiliriz. Bunlar; Yatak pedleri, oyuncaklar, doğal bir ürün olduğu için kesinlikle sağlığa zararlı değil. Küçük bebeklerden yaşlı insanlara kadar her kesimin kullanabileceği, hepimizin doğayla tekrar bir arada olmamızı sağlayacağı bir materyal.”  belirtti.

“Trakya'da Öne Çıkarılması Gereken Bir Materyal”

Keçe Trakya Bölgesi’nde öne çıkarılması gereken bir ürün olduğunu kaydeden Keçe Sanatçısı Akcan,” Trakya koyunun ve yünün çok değerli olduğu bir bölge. Burada da keçenin değerlendirilmesi ve önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Mutlaka keçe sanatının üzerine gidilmeli ve kadınların bu konuda eğitilmesi gerektiğini ve keçenin tekrardan hayatımızın içine katılması gerektiğini düşünüyorum.  Keçe dediğimiz sanat aslında bakıldığında çok eğlenceli noktaları ve detayları olan bir sanat. Ham bir yünü vurarak ve iğneleyerek küçük figürler ve dilediğiniz, hayal ettiğiniz tasarımları ortaya çıkarabiliyorsunuz” dedi. (Güfte Çanlı)