Kırklareli Belediye Meclisi’nin Aralık ayı ikinci birleşimi bugün Karakoç Köyünün “Mahalle olma” talebi dolayısıyla yapıldı.
Saat 16.00’da başlayan toplantıya Derya Bulut Başkanlık yaptı.
Karakoç Köyü’nün söz konusu talebi oy birliği ile reddedildi. Başlıca gerekçeler olarak; Şehir imar planlarının henüz hazırlık aşamasında olması, söz konusu talep kabul edilse bile kanun gereği bir sonraki yerel seçimlerin beklenmesi gerektiği, maliklere maddi yükümlülükler getirmesi, köy nüfusunun düşük olması, bölgedeki verimli alanların zarar görmesi, doğal yaşamın tehlikeye girmesi su kaynaklarının yetersizliği gibi etmenler sıralandı.
Konu ile ilgili olarak hazırlanan komisyon raporunda şu noktalara değinildi;
“Konu ile ilgili olarak İmar, Çeşitli İşler, Plan Bütçe ve Ulaşım Hizmetleri Komisyonlarımızca yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde; Karakoç Köyü'nün mahalle olma talebinin köy sınırları içinde tartışmaktan çok Kırklareli kent bütünü içerisinde değerlendirilmesi gerektiği ve tüm kent için öncelikli olarak 1/25.000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planların gelişme alanlarını içerecek şekilde hazırlanması gerektiği değerlendirilmiştir.
Mahalle olarak Kırklareli Belediyesine katılım gerçekleşse bile ilk mahalli idareler seçimlerine kadar yeni nazım ve uygulama imar planlarının yasal olarak yapılması mümkün olamamaktadır. Karakoç Köyünün mahalle statüsüne geçmesi ve imar planı içerisinde kalması ve şerhlerin kaldırılmasının talep edilmesi halinde rayiç bedeli ile satış bedeli arasındaki farkın Kanuni faizi ile birlikte tapu malikinden tahsilatının yapılacağından kişiler ve idare arasında hukuki anlaşmazlıklara sebep vereceği, yasal mevzuattan kaynaklanan hukuki ve mevzuat zorlukları yaşayacakları öngörülmektedir. Köyün belediye hizmetlerinden yararlanması durumunda köy halkının da belediyeye ödenmesi gereken su bedelleri, çevre temizlik vergisi, emlak vergisi ve Belediye Gelirleri Kanununda düzenlenen diğer bedelleri ödemekle yükümlü olacağı bilinmelidir.
“Köyde 465 Kişi Var”
Ayrıca, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 9. Maddesi’nde "Belediye sınırları içinde nüfusu 500'ün altında mahalle kurulamaz" denilmekte ve yaklaşık olarak 465 kişinin aktif olarak köyde yaşadığı bilinmekte ve her ne kadar TÜİK verilerine göre Karakoç Köyü'nün nüfusunun 5494 kişi olduğu görünse de bu verilere göre objektif bir değerlendirmeye dayalı bir referandumun gerçekleşmediği düşünülmektedir.
“Doğal Yaşam Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalabilir”
Köyün mahalle olması durumunda tarım alanları, mera alanları ve jeolojik peyzaj değeri olan alanlar kentleşme baskısı altına girecektir. Yine köyün çevresinde bağcılık gelişmekte olup, bağ alanları vardır bunların korunması gerekmektedir. Tarihsel değerleri olan envantere kayıt edilmiş doğal yapılar bulunmaktadır. (kale, dolmen, höyük, su tünelleri gibi) Köyde, nesli tehlike altında olan türlerden küçük akbaba, şah kartal üreme alanları vardır. Yapılaşma olduğu takdirde türlerin yaşam alanları daralacak ve türler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya gelecektir. Karakoç Köyü'nün su ihtiyacı kuyulardan sağlanmaktadır. Köyün mahalle olması durumunda, nüfus artışı olacağından kuyulardaki suyun ihtiyacı karşılayamayacağı öngörülmektedir.
Karakoç Köyü mahalle olduğunda ulaşım hizmetlerinin talebin çok az olduğu bir noktaya 5 toplu taşıma hattının açılması gerektiği, katılma talebi ile ulaşılmak istenen hizmetler için (toplu ulaşım, içme suyu, kanalizasyon, doğalgaz vb. altyapı hizmetler), yerel ve idari hizmetlere ilişkin yasa ve yönetmeliklerde mahalle şartı aranmadığı, söz konusu hizmetlerin mevcutta kısmen veya tamamen köyden sorumlu kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılandığı anlaşılmıştır.
Kentin devam eden imar planı ve gelişme alanlarına yönelik yapılan plan çalışmaları sonucunun beklenmesinin, Kırklareli kent merkezinde halihazırda var olan altyapı ve üst yapı sorunlarının giderilmesine müteakip konunun tekrar değerlendirilebileceği öngörülmüştür.
Tüm bu değerlendirmeler neticesinde; Karakoç Köyü'nün Kırklareli Belediyesi'ne katılma talebi komisyonlarımızca katılan üyelerin oybirliği ile uygun bulunmamıştır.”
Okunan raporun ardından sırayla söz alan CHP Grup Başkanı Serhat Şişmanoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Burak Süzülmüş ve Kürşad Yamaner, komisyonda yer alan üyelerin 30 günü aşkın bir sürede bu çalışmayı titizlikle yürüttüklerini, çok büyük mesai harcadıklarını, alınan kararın hayırlı olmasını dilediklerini, bunun bir son değil, bir başlangıç olduğunu ifade ettiler.
Belediye Başkanı Derya Bulut da yaptığı açıklamada;
“Bu konu sadece bizleri değil tüm ili ilgilendiren bir konuydu. Dolayısıyla konuyla ilgili objektif, şeffaf ve bilime dayalı çalışmalar yapıldı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Her şeyden önce bir plan sürecindeyiz. İlin belki de 50-100 yılını planlamaya gayret ediyoruz. Bu noktada da çok hassas davranılması gerekiyordu. Hakikaten bu hassasiyet içerisinde de hiçbir ikili diyaloğa girmeden anlayarak, dinleyerek ve öğrenerek bu süreci yönetmeye gayret ettik. Komisyon üyelerimiz konuyla ilgili ciddi mesai harcadılar. Bugün için alınan karar Karakoç Köyü’nün şu an için ilimiz bünyesine mahalle olarak dahil olmaması yönünde. Bu kararın hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Ardından Karakoç Köyünün “Mahalle Olma” talebi oybirliği ile reddedildi.