Yerel

Süper Ay Kırklareli’nde De Görüntülendi

Ay’ın Dünya’ya en yakın konumda olduğu yılın ilk süper Ay’ı Kırklareli yakınlarından da gözlemlendi.

Dünya’dan ortalama 384 bin 400 kilometre uzaklıkta olan Ay, 19 Ağustos Pazartesi gecesi yeryüzüne 23 bin kilometre daha yaklaşarak parlaklığı ve boyutu ile eşsiz bir görsel sundu. Halk arasında Süper Ay ya da Süper Mavi Ay ismiyle bilinen Ay’ın 80 yıl sonra yeryüzüne olan bir sonraki yakın olacağını duyan Kırklarelililer, Süper Ay’ı izlemek için Kayalı Barajı yakınları ve Ahmetçe Tepesi gibi alanlarda bu görsel şölene tanıklık ettiler.

Süper Ay Edirne'den De Görüntülendi

Süper Ay, Unesco tarafından Dünya Mirası listesinde yer alan Selimiye Camii ile birlikte Edirne'de de görüntülendi. Uzun zamandır devam eden tadilat çalışmalarının son erdiği Selimiye Camii ile Süper Ay'ı aynı karede buluşturan Hasan Baruş, çektiği fotoğrafları instagramdaki enguzelkareninpesinde hesabında paylaştı. 

Süper Mavi Ay Nedir?
Süper mavi ay aslında mavi değildir ancak parlaktır. Süper Mavi Ay, normal dolunaylara göre %16 daha parlak ve %14 daha büyüktür.
NASA'ya göre Mavi Aylar her iki ila üç yılda bir meydana gelir. Dolunaylar arasında kabaca 29,5 gün olduğundan Şubat ayında hiçbir zaman aylık Mavi Ay yaşanmayacak, çünkü ortak yılda yalnızca 28 gün ve artık yılda 29 gün var.