Sinema ve Dizilerde Trakyalının temsili başlığı altında bir araya gelen yazarlar; konuya ilişkin detayları tartıştılar. Lüleburgaz Kitap ve Edebiyat Fuarı’nın son gününde bir araya gelen isimler söyleşi sonrası kitaplarını imzaladılar. Söyleşide; içlerinde Trakyalı olan ve Trakya’da görev yapan isimler de yer alıyor. Söyleşide yer alan isimler; Gül Ersoy, Akın Çetin, Yasemin Olur, Ali Deniz Uslu, Mete Karagöl Trakya insanının dizi ve film yapımlarında ekrana yanlış yansıtıldığı konusunda hemfikir. 

20241020 172604

Trakya’Da Bir Çok Acı Var
Bu bölgenin insanında acı yaşamamış olduğu algısını eleştiren yazarlar; bunun böyle olmadığını hatırlattılar. Trakya’nın tarihinde başta göç hikayeleri kaynaklı olmak üzere Türkiye’nin geri kalanı gibi birçok acı ve ölümün olduğunun altı çizildi. Trakya insanının bunu eğlenceye vurarak atıma yöntemine gittiğine dikkat çekilerek “Bu da insanlarını umursamaz kafaya takmayan izlenimi veriyor” yorumu yapıldı. Trakyalının çok büyük acıları oynayıp eğlenerek atlatmayı başardığına değinen yazarlar bunu “alkışlanası ve övülesi bir şey” olarak nitelendirdi. 

Edirne'den, EURO 2024 Kadrosuna Edirne'den, EURO 2024 Kadrosuna

20241020 172615

Acıyı Algılama Şekli Farklı
Trakyalıların alkol alması ve eğlenceyi sevmesi sebebiyle umursamaz görünmesini “sorunlu” olarak değerlendiren konuşmacılar; Trakya’da Anadolu gibi feodal bir ağırlık olmadığı; Trakyalıya bakış açısında 25 yıldır kültürel siyasal iklimin de buna sebep olduğu fikrinde birleşti.
Dizi ve filmlerde Trakyalının acıyı algılayışına katılabilme oranının düşük olduğuna dikkat çekilirken; keyif, eğlence ve mutluluk veren aile konulu yapımlara yönelim olduğunun altı çizildi. Bunun en kolay seçimlerden biri olduğu kaydedildi.

20241020 172632

Trakya Roman Kültürü ile Bağdaştırılıyor
Trakya’nın temelini ve hatta bütününün roman kültürü oluşturduğu yanılgısına sahip olunduğuna değinen yazarlar; Trakya’da birçok alt kültür ve halkın olduğunu hatırlattılar.

Trakyalı Sayısı Az
Ekran arkasında Trakyalıların az olmasının da Trakyalının ekran önüne yansıtılması konusunda yetersiz kalınmasına sebep olduğuna dikkat çekildi.
20241020 175108

Editör: Merve Erduğan