Geçtiğimiz yıllarda Kırklareli Merkez ilçeye bağlı Beypınar köyünde de üretimi yapılan Safran, Vize ilçemizde ilk kez toprakla buluşmuştu. Ülkemizde Karabük’e bağlı tarihi ve turistik ilçelerden olan Safranbolu ile özdeşleşen Safran bitkisi, son yıllarda ülkemizin dört bir yanında yetiştirilmeye devam ediliyor. Safran, renk ve aroma açısından uluslararası standartlarda tanınmış bir çeşit ve boya, kozmetik, ilaç ve gıda sektörlerinde geniş kullanım alanı buluyor.
Vize İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Safran üretimi yapan kadın üretici ziyaret edilerek, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alındı. Vize İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ziyareti sonrası yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi, “Çiçeklerin açmasıyla birlikte hasat işlemine başlayan çiftçimiz, toplanan çiçeklerin kırmızı renkli stigmalarını alıp kurutacak ve kurutulan stigma lifleri baharat olarak kullanıma hazır hale getirilecektir.”
Safran Nedir?
Safran Ülkemizde çok eskiden beri yetiştirilen önemli ilaç, baharat ve boya bitkisidir. Safran, süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisidir. Dünyada safranın 70 cinsine rastlanmaktadır. Kuzey yarıkürede yetişir. Daha çok İtalya, İspanya, Yunanistan, Fas, Mısır, İsrail, Türkiye gibi Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde ve Japonya, Çin, Hindistan, Pakistan, İran ve Azerbaycan’da yetiştirilir. Türkiye’de kültür safranı Safranbolu’da üretilmektedir. Safran Bitkisinde Çiçeklenme, Ekim ayının üçüncü veya dördüncü haftasından başlayarak 15 Kasım’a kadar sürmektedir. Her bir bitkiden ortalama 7-8 adet çiçek alınmaktadır. Safranın bileşiminde; şekerler, organik asitler, krosin ve 150 den fazla uçucu yağlar vardır. Bir kilogram safran 150.000 çiçekten çıkarılabilir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyar. Safran baharatının keskin bir tadı ve saman benzeri bir kokusu vardır. Bunların sebebi bileşiminde bulunan pikrokrosin ve safranal maddeleridir. İçine konduğu yemeklere altın sarısı renk katan, krosin adı verilen boyarmaddedir. Bu özellikler safranı dünya çapında çok aranan bir baharat yapar. Ayrıca tıpta da kullanılır.