Asgari ücrete zam talebi gün geçtikçe yükseliyor. Sendikalar yüksek enflasyon altında ezilen şu andaki asgari ücret miktarının kesinlikle yetmediğini ifade ederken, yeni belirlenecek rakamın ise ne kadar olması gerektiğini de kamuoyu ile paylaşıyorlar.

Bilindiği üzere yasal düzenleme gereğince en geç iki yılda bir defa asgari ücret tespit komisyonu toplantısı sonrasında asgari ücretin değişmesi gerekiyor. Bu süre erkene çekilebiliyor. Geçtiğimiz iki yıl asgari ücrete 6 ayda bir zam yapılmıştı. Bu nedenle asgari ücrete bu yıl ikinci zammın yapılıp yapılmayacağı sürekli gündemde…

Konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan açıklama gelmiş, Bakan Şimşek asgari ücretle ilgili "Bize benzer ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" şeklinde konuşmuştu.

"Asgari ücrete ara zam gündemde yok" açıklamasında bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise; "Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirler. Biz Bakanlık olarak işçi ve işvereni bir masada toplayıp müzakerelerin sağlanmasını sağlayan moderatör bir kurumuz. Temmuz'da artış yapılmayacağı dikkate alınarak Ocak ayında ona göre artış yapıldı. Ekonomi denge işidir. Bunu gözetmemiz gerekiyor. Biz kalıcı refah artışının derdindeyiz. Şu anda istihdamdan feragat etmeden bir büyüme sergiliyoruz. Biz de bu süreçte Bakanlık olarak işçilerimize, memurlarımıza ve emeklilerimize yönelik desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

Ne Kadara Yükselir?

Herkesin merak ettiği soru ise “Peki yeni asgari ücret ne kadar olacak?” şeklinde…

Ünlü gazeteci Fatih Portakal, yüzde 60 zam gelmesi halinde yeni asgari ücretin 27 bin olması gerektiğine dikkat çekti. Ancak Portakal, hükümetin bu zammı vermesini beklemediğini söyledi.

Ekonomist Muhammet Bayram da, "Asgari ücrette minimum %40 artış olabilir, refah payı eklenirse bu oran maksimum %50'ye çıkabilir. Bu durumda asgari ücret 25 bin TL'ye yükselebilir” ifadelerini kullandı.

Toplam Ciro Yıllık %39,8 Arttı Toplam Ciro Yıllık %39,8 Arttı

Birçok uzmana göre ara zammın olmadığı bir ortamda enflasyonun yıllık yüzde 35-40 aralığına gerileyecek olması beklentisiyle birlikte yılbaşında asgari ücrete maksimum yapılacak zam yüzde 35-40 oranında olması bekleniyor. 17 bin 2 lira maaş alan asgari ücretlilere yüzde 30 zam yapılsa maaşları 22 bin 102 liraya, yüzde 35 zam yapılırsa 22 bin 952 liraya, yüzde 40 zam yapılması halinde maaşlarının 23 bin 802 liraya yükseleceği belirtiliyor.

Kesin rakam, Aralık ayında yapılacak asgari ücret tespit komisyonu toplantıları ile netlik kazanacak.

Editör: Haber Merkezi