Kırklareli'nin tanınmış esnaflarından Tuğra Oto Yıkama Aksesuar İşletme Sahibi Cihan Karayün'e oto yıkama sektörünün inceliklerini sorduk.

Çocukluktan bu yana sanayide olduğunu ifade eden Karayün, uzun çalışma süresi sayesinde işi konusunda da tecrübe kazandığını belirtti.

Oto-1
Sanayide Geçen Bir Ömür
Küçük yaşlardan bu yana sanayide çalışan Karayün, işe akraba yanında başladığını söyledi. Karayün, "Doğma büyüme Kırklareliliyim. 1986 doğumluyum. 10 yaşından bu yana sanayideyim. Bu sokakta çocukluğum geçti. Dayımın yıkama dükkanı vardı, onun yanında yetiştim. Sanayide büyüdük" dedi.

A1-12
Devamlılık İçin Kalite
Oto yıkama işinde titiz çalışmanın müşteri memnuniyetini arttırdığını ifade eden Karayün, "İşimiz konusunda elimizden geldiğince titiz çalışmaya gayret gösteriyoruz. Yıllardır da müşterilerimiz bilir. Bu iş, devamlılığı olan bir iş. Aldığın işi güzel yaparsan, müşteri de aracının temizliğinden memnun kalırsa, sana yeniden gelir. İşi alıp güzel temizlemezsen, o müşteri bir daha sana gelmez. Devamlı müşterin olmaz. Bizim işimiz için devamlı müşteriler önemlidir” ifadelerini dile getirdi.

A2-9
Karşılıklı Memnuniyet
Hizmet sektöründe memnuniyetin çok önemli olduğunu belirten Karayün, “Bir bedel ödüyorsun. Adam sana para ödüyorsa karşılığını ister. Biz de karşılığını verince, müşterimiz mutlu olunca mutlu oluyoruz. Sonuçta bedavaya iş yapmıyoruz. Burada memnuniyet karşılıklı. İşini seveceksin, güzel yapacaksın ki müşterilerin sürekli sana gelsin” dedi.


İş yerinin şartlarına göre ufak değişiklikler görülebileceğini vurgulayan Karayün, “350-400 TL arası iç dış yıkama yapılıyor. Dükkan kirası fazladır, yanında çalışan sigortalı eleman fazladır. Ona bir şey diyemem. Herkese saygı duyarım. İç dış normal yıkama 350 TL, ticari araç dediğimiz araçlarda 400 TL. Tabi ki araç çok batık olursa o ayrı. Müşteri de söylüyor böyle zamanlarda. Aracına bakıp ona göre fiyat veriyoruz. Çok kirli olduğu zamanlar değişebiliyor fiyat. Tabi ki kimisi kurnazlık yapıyor, aracın kirli olduğunu göstermeden fiyat pazarlığı yapıp kandırmaya çalıştığı da oluyor elbet” şeklinde konuştu.

A2Ca9B17 D893 451F 924A E63Eb41946E5
Aracınız İyi Temizlendi mi?
Temizlemeye verilen aracın iyi bir işçilik gördüğünü anlamak için ip uçlarını dile getiren Karayün, “Aracınızın güzel temizlendiğini anlamak için detaylara bakabilirsiniz. Kapı içlerine, paspas altlarına bakarsın. Bagajını açar bakarsın. Jantlarını, koltuk kızakları silinmiş mi diye bakarsın. En çok batan bölümler alt taraflar zaten. Buralara bakınca işin inceliğini ve ustalığını anlarsın.
Çocukluğumuzdan bu yana yaptığımız için, severek yapıyoruz. Artık işe de elimiz kırıldı. Yıllardan bu yana da bizi bilen biliyor” sözlerini ifade etti.


Her sektörde işini güzel yapanın dükkanı işler diyen Karayün, “İşi hakkıyla yapmayan arkadaşlar var mıdır? Müşteriden parayı alayım diye bakar. Ne olur müşteri bir daha gelmez. Bu iş devamlılığı olan bir iş.  Ben titiz adamım, Kırklareli'nin tüm araçlarını yıkayamam. Bu sektörde herkes ekmek yesin isterim. Tabi ki işini güzel yaparak para kazansınlar. Her işte olduğu gibi kötü örnekler vardır. Müşteri de bu örnekleri görünce bir daha iş götürmez zaten” ifadeleri kaydetti.