Yerel

Tanınan Yerel Tarihçi Ali Arslan, Kitap Fuarında

Lüleburgaz'ın tanınan eğitimcilerinden araştırmacı yazar Ali Arslan; Lüleburgaz Kitap ve Edebiyat Fuarı'nda. Lüleburgaz'ın yerel tarihçilerinden Ali Arslan; Lüleburgaz ve Trakya'ya dair değerli çalışmaları ile tanınıyor.

Arslan'ın geçtiğimiz Eylül ayında piyasaya sürülen kitabı 'Kuruluşunun 100. yılında Cumhuriyet Halk Partisi' kitabı da fuar standında okuruyla buluşmayı bekliyor. Fuarda kitaplarını imzalayan ve ziyaretçilerle Lüleburgaz üzerine kısa söyleşiler gerçekleştiren Arslan; fuarın son gününe kadar burada bulunacak.


Ali Arslan Kimdir? 
1954 yılında Lüleburgaz'da doğdu. İlkokulu "Atatürk İlkokulu'nda, Ortaokul'u "Lüleburgaz Lisesi'nde okudu. 1971-1972 öğretim yılında "Kepirtepe Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Yüksek öğrenimini "İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü'nde tamamladıktan sonra 16 yıl kamuda, 24 yılda özel eğitim kurumlarında "Sosyal Bilgiler ve Tarih Öğretmeni" olarak çalıştı. 1972-1978 arasında "İstanbul Bakırköy Halkevi'nde, 1982-1985 arasında "Lüleburgaz Halk Eğitim Merkezi Derneği"nde; tiyatro, halk dansları ve müzik etkinliklerinde görev aldı. "Lüleburgaz Atatürkçü Düşünce Derneği", “Lüleburgaz Yüksekokul Fakülte ve Üniversite Açma ve Yaşatma Derneği”, "Kepirtepeliler Eğitim Vakfı" ve "Lüleburgaz Sanat Kulübü'nün" kurulmasında-yönetiminde; Kuruculuk, Başkanlık ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevleri aldı. Eğitimde “Ölçme değerlendirme ve rehberlik" alanında önemli çalışmaları olan Arslan, 1995 yılında "Kırklareli İl Milli Eğitim Şurası” çalışmalarında da yer aldı. “Lüleburgazlı Cahit" (Cahit Irgat) adlı bir çalışması ve "Tarih ve Toplum Dergisi"nde "Milli Mücadele Döneminde Lüleburgazlı Yurtseverler" başlıklı yayınlanmış bir makalesi olan Ali Arslan, Lüleburgaz Belediyesi'nin gerçekleştirdiği "Lüleburgaz Kongresi", "Türk Milli Eğitim Sistemi ve Emrullah Efendi", "Balkan Savaşları ve Lüleburgaz Muharebeleri", "Göçler ve Lüleburgaz" sempozyumlarının fikir babası ve sempozyum kitaplarının hazırlayıcısıdır. Cumhuriyet Gazetesi'nde "Üniversite Sınavları ve ÖSYM" başlıklı araştırmaları da yayımlanan, üniversitelerin ve çeşitli kuruluşların yurt içi ve yurtdışı bilimsel çalışmalarına, konferanslarına, araştırmalarıyla ve fotoğraf sergileriyle katılan Arslan'ın en önemli çalışması olan ve 12 yılda binlerce belgeyi tarayarak yazdığı "Kasabadan Kente Bir Cumhuriyet Yürüyüşü" Eğitim ve Kültür Tarihi adlı 1. Kitabı 5 Haziran 2010'da, 2. kitabı olan "Kasabadan Kente Bir Cumhuriyet Yürüyüşü" Ekonomi ve Siyasi Tarihi ise 7 Mayıs 2011'de yayınlandı. Ardından "Dünden Bugüne Büyükkarıştıran - Ekonomi, Siyaset, Kültür, Eğitim" çalışması, 17 Nisan 2013'te okuyucusu ile buluştu. "Milli Mücadelede Trakya (Fotoğraf ve Belgelerde)" kitabı ise; Türkiye Barolar Birliği tarafından Mart 2014'te basılarak ülke içinde dağıtımı yapıldı. Yine 2014'te "Milli Mücadele Döneminde Lüleburgaz" ve 2022'de "Lüleburgaz Kongresi ve Milli Mücadele Döneminde Lüleburgaz" kitapları yayınlandı. 2023'te ise; "Osmanlı Arşiv Belgelerinde Lüleburgaz", "Osmanlı Salnamelerinde Lüleburgaz", "Cumhuriyet Dönemi Belgelerinde Lüleburgaz", kitapları ve son olarak; "Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Lüleburgaz", "Trakya'da Milli Mücadele (Genişletilmiş 2. Baskı)" kitapları yayınlandı. Trakya kent tarihleri üzerinde çalışmakta olup, Kırklareli ve Çorlu çalışmaları yayına hazırlanıyor. Zaman, zaman yerel basında eğitim ve tarihle ilgili makaleler yazan Ali Arslan, Evli ve iki çocuk babası olup, Lüleburgaz'da yaşamını sürdürüyor.