“Persona” isimli kitabı ile kendinden söz ettirerek, büyük bir başarı elde eden genç yazar Asena Nişikli ile Alternatif Gazetesi olarak bir araya geldik.

Macera... Gizem… Polisiye…

Büyük bir iştahla okunan, sayfalar arasında heyecanla gezindiğimiz, içinde adeta kaybolduğumuz bu hikâyeler uzun yıllardır edebiyatta en çok sevilen türler arasında yerini aldı…

Ülkemizde belli başlı isimler haricinde çok da fazla örneği bulunmayan bu tür özellikle batı edebiyatında hep ilgiyle karşılandı.

Ancak son yıllarda bu tarzda Türk edebiyatından da emsalsiz eserler var… Ahmet Ümit,  Emrah Serbes, Murat Menteş belki de ilk akla gelen yazarlar…

Özellikle genç yazarlarımız, fantastik, bilim-kurgu ve polisiye gibi beğeni toplayan roman-hikâyelere imza atıyorlar.

İşte bu isimlerden biri de Kırklareli’nden…

“Persona” isimli kitabı ile kendinden söz ettirerek, büyük bir başarı elde eden genç yazar Asena Nişikli ile Alternatif Gazetesi olarak bir araya geldik.

Kırklareli’nin önde gelen iş insanlarından Muhsin Nişikli’nin kızı Asena, Kırklareli’nde doğup, büyüdü. Lise öğrenimini Kırklareli Fen Bilimleri Koleji'nde tamamlayan Asena Nişikli, 2021 yılında Okan Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. 8 yıldır İstanbul’da çalışan ve yaşayan, şu anda da özel bir klinikte psikolog ve cinsel terapist olarak görev yapan Nişikli, sık sık Kırklareli’ni ziyaret ettiğini belirtiyor.

Peki Asena Nişikli, yazım macerasına nasıl başlamış?

Anlatmaya başlıyor 26 yaşındaki yazar;

“Ben kendimi bildim bileli sürekli günlük tutuyordum. Kısa şiirler, hikâyeler, duygularımı ifade eden küçük yazıları barındırıyordu bu günlükler. Sonra büyüdükçe bu yazılar kısa öykülere dönmeye başladı. 14-15 yaşlarında da roman kıvamında diyebileceğimiz uzun soluklu eserler çıkmaya başladı.

O yaşlarda wattpad platformuyla (İnternet üzerinden makaleler, hikâyeler ve şiirlerin paylaşıldığı bir okuyucu-yazar topluluğu) tanıştım. Orada yazmaya başladım. Ve zamanla gerçekten hatırı sayılır bir kitle edindim. Kendimi geliştirdim.”

Bir süre önce ilk kitabı raflardaki yerini alan ve büyük bir ilgiyle karşılanan Persona’nın çok geniş bir skalası olduğunu belirten Nişikli; “Gizem, polisiye, merak unsuru, ters köşesi, şaşırtmacası olan bir kitap Persona.  Bir yandan travma içeren, öteki yandan aile dostluk gibi kavramlara dokunan bir eser. Biraz da macera dolu bir havası var” şeklinde tanımlıyor.

3 kitaplık bir serinin “Persona-Karanlık” adlı ilk bölümünü Pukka Yayınları vasıtasıyla okuyucuyla buluşturan Asena Nişikli, ikinci kitabın da Eylül-Ekim aylarında çıkacağını müjdeledi.

Yazmaya odaklanabilmek için Kırklareli’nin İstanbul’dan daha ferah bir imkân sağladığını kaydeden genç yazar; “Aslında her yerde yazıyorum. Bunaldığımda Kırklareli’ne, Kırklareli’ndeysem İstanbul’a veya İğneada’ya kaçıyorum. Yani yazma aşamasında nerede bir şey hissedebiliyorsam oraya gidiyorum. ‘Persona’yı yazarken, zamanımın büyük bir çoğunluğunu kitabın da geçtiği Galata’da harcamıştım” diyor…

D S C 0236

“Bu Kadarını Beklemiyordum”

Birçok popüler alışveriş ve kitap sitelerinde satışa sunulan ‘Persona’nın gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında aldığı tepkilerden ve gördüğü ilgiden son derece memnun olan Nişikli; “Kitabımız ikinci baskıya girdi. Ben bu kadarını beklemiyordum açıkçası. Çok güzel tepkiler, çok güzel yorumlar aldım. Yapıcı eleştiriler de aldım. Tanımadığınız bir insanın size yaptığınız işten dolayı teşekkür mesajı atması, beğenmesi mutluluk verici gerçekten” şeklinde duygularını ifade etti.

“12 Tane Bitmiş Kitabım Var”

Başarılı yazar Nişikli; ‘İdolüm’ olarak nitelendirdiği  “Da Vinci Şifresi”, “Melekler ve Şeytanlar” gibi ikonik eserlere imza atan dünyaca ünlü yazar Dan Brown ile yine eserleriyle ülkemizin önde gelen isimlerinden Ahmet Ümit’i de çok sevdiğini üstüne basa basa belirtiyor. Polisiye kitapların efsanevi yazarı Agatha Christie de Nişikli’nin favorilerinden…

“Nefes aldığım sürece yazmaya devam edeceğim. Yazmak artık; beni tanımlayan, yaşamıma çok büyük anlam katan bir şey haline dönüştü” diyen genç yazar, yeni projelerinden de bahsederek söyleşimizi noktalıyor;

“Persona’nın üç kitabını da bitirdim. Önümüzde iki tane daha güzel projemiz var. Zaten hâlihazırda bitmiş, basılmayı bekleyen 12 tane eserim var. Önümüzdeki süreçte onları da sırayla okuyucularla buluşturmayı çok istiyorum.”

D S C 0230