Halısız ev olmaz. Peki halı alırken nelere dikkat etmeli? Hanımların evinde ilk tercihi ipek halıdır. Peki ipek halı diye satılanlar gerçekten ipek halı mı?

2014 yılında İstanbul'dan Kırklareli'ne gelen ve 10 yıldır halı sektöründe yer alan Tunç Halı İşletme Sahibi Fikret Tunç'a sorduk.

Özellikle ev hanımlarını yakından ilgilendiren konuda en büyük sorunun ipek halı algısının olduğunu dile getiren Tunç, güvenin en önemli noktaların başında geldiğinin altını çizdi.

Her evin vazgeçilmezi olan halıların yeni nesil üretimler ile sürekli değişim içerisinde olduğunu vurgulayan Tunç, "İlk olarak halı alacağınız yerin güvenilir olması gerekiyor. Halıyı aldıktan sonra o halının arkasında duracak bir esnaf olmalı" dedi.

"Silinebilir olmalı"

Halıların kullanım şekli ve yoğunluğu göz önüne alındığında kolay deforme olabileceğine değinen Tunç, "Alacağınız halının silinebilir olması, yıkanabilir olması ve zamanla deforme olmaması önemli. Halı alırken fiyat değil, onun uzun vade kullanılabilir olması lazım" ifadelerini kullandı.

"İpek halı algısı"

Reklamlarda satış yapmak için birçok firmanın ipek halı söylemini kullandığını dile getiren Tunç, "Bazen müşteri geliyor. İpek halı istediğini söylüyor. Ancak halıları anlatırken, tanıtırken ipek halı gibi telaffuzlar insanları yanlış yönlendiriyor. Şu an ipek halının 1 metrekaresini bin TL'ye alamazsın. Bazı firmalar ipek ve bambu diyerek halı satmak için yanlış tanıtımlar yapıyor. Sürekli insanları yanıltmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

En iyi seçenek ne?

Malzeme çeşitlerine değinen Tunç, "Bugün polyester, polyemid ve akrilik güncel olan ipler. Akrilik ve polyamid, polyestere göre daha iyi. Akrelik en kullanışlı olan tabi ki. Silinebilir, antibakteriyel ve daha az toz yapar. Ömürlük bir halı almak için bunlara dikkat etmek gerekiyor" ifadelerini dile getirdi.