Belediyeye ait Gureba Hastanesinin ihtiyacı karşılayamaması ve fiziki olarak yetersiz kalmasından yıkılmasına karar verilmiş, Kırklareli Mutasarrıfının başkanlığında, Belediye Başkanı Muhiddin Özenbaş, Doktor Mehmet Fuat Umay ve Mühendis Faik Bey oluşturulan Komisyon marifeti ile Gureba Hastanesi yıkılarak yerine (77 ada, 1 parsel üzerinde) 1914 yılı içerisinde yeni hastanenin inşasına başlanılmıştır.

Hastane inşaatında askeri amele taburları çalıştırılmıştır. Mutasarrıf Cemal Beyin tayin olması ile inşaat durma noktasına gelmiştir. Kırklareli hastanesiz kaldığından hastalar Edirne’ye gönderilmiştir. Acil hastaların tedavisi Garnizon Komutanının emri ile Kırklareli Askeri Hastanesine yapılmaya başlanmıştır. Mutasarrıf Kemal Gedeleç, Kırklareli’ne atanması ile işe el koymuş, binanın tonoz kısımları, merdivenleri ve pencereleri takılmış ancak, gayretleri 1. Dünya Savaşı nedeni ile dönemin koşulları gereği yetersiz kalmıştır.

1918 yılında Belediyenin gücünün yetmemesi nedeniyle, hastane inşaatı Özel İdareye devredilmiştir. Yunan işgalinden sonra(1922) tamamlanan hastane biri bodrum kat olmak üzere üç katlı ve kargir olarak inşa edilmiştir. Dikdörtgen bir formda, simetrik olarak içe girintili iki bölüm ve üç çıkıntıdan oluşan, iki sütun üzerinde duran orta çıkıntısı giriş olarak kullanılan yapının bir ve ikinci katlarında sekizer sivri kemerli pencere bulunmaktadır. Yüksek kırma çatısı binaya estetik bir görünüm kazandırmıştır.

114C8792 Ab6B 485F A58B 8395Afe74Aee

Erkekler ve Kadınlar olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. 25 Yataklı bu güzel hastanenin, 1 dahiliye uzmanı başhekim, 1 operatör, 1 eczacı, 1 baş hemşire, 1 hemşire ve 1 hademe 3 hasta bakıcı kadrosu bulunmakta idi. Hastanenin o dönemdeki en önemli sorunu ise bir türlü çözülemeyen su sorunu idi. Fotoğraflardan anlaşılacağı üzere, zamanla yıpranan hastane binasının büyük bir bakım onarım geçirdiği, sivri kemerli pencerelerin, dikdörtgen forma çevrildiği, yüksek kırma çatısının alçaltılarak tamir ve bakımın yapıldığı, ana cephe duvarlarının sıvandığı, sadece sütunlu giriş kısmının aslını koruduğu görülmektedir.

A63Adddb 940E 47Ab Abb9 Ca166832F4Cb1953 yılında Özel İdarenin bütçesinin yetersiz kalması nedeniyle Sağlık Bakanlığına, arazisi de Hazineye devredilmiştir. 1955 Yılında Verem Savaş Derneği tarafından hastaneye ek olarak 15-20 kişilik bayanlar ve erkekler için iki ayrı binadan oluşan Verem Pavyonları yaptırılmıştır. 1960 yılında hastaneye Kadın Doğum Ünitesi eklenmiştir. 1967 yılında yıkılan Memleket Hastanesi yerine Devlet Hastanesi inşa edilmiştir.

9D462B83 Cce4 4Ac6 Bd7E 6Ea1D1498180