6 Şubat’tan itibaren gerçekleşen depremler uzun bir süredir ana gündem maddemizi oluşturuyor. Ve bu durum maalesef ki uzun bir süre hayatımızın içerisinde olacak.

Bununla beraber hepimiz gündemi takip ediyoruz etmeye de devam edeceğiz. Haberleri izlemeden sosyal medyayı takip etmeden duramıyoruz. Daha geçen akşam dizi izlerken sosyal medyaya bakmak istemediğimi telkin ederken yine kendimi Twitter’da haberleri detaylı bir şekilde takip ederken buldum.

Peki haberlerin çoğunun psikolojik olarak bizleri olumsuz etkilemesine rağmen neden sürekli gündemi takip etme ihtiyacı duyuyoruz?

Yine sosyal medyada gördüğüme göre bu duruma “Doomscroling” yani felaket kaydırması deniyormuş. Yani kötü haber bağımlılığı, negatif haber okuma eğilimi.

Peki neden kendimizi durduramıyoruz? sorusu da soruluyor. Buna cevap olarak da kontrol duygusuna ihtiyaç duyduğumuz cevabı ortaya çıkıyor. Bağlantı kurmak iyi hissettiriyor. Olumsuz haberlerin bağımlılık yaratıcı bir niteliği olabiliyor.

Ancak çok fazla felaket kaydırması vücudumuza her anlamda sıkıntılar yaratabiliyor. Bu nedenle şahsen gündemi kendimize zarar vermeyecek şekilde takip etmek ve bu durumun bilincinde olmak gerekiyor.

Aynı zamanda kendi hayatımıza ve özellikle kendimize verdiğimiz önemi azaltmamak gerekiyor.  Mutlu olmalı, üretkenliğimizi arttırmalı ve psikolojimizi korumalıyız.