Akın Güre

Akın Güre

Tüm Makaleleri

Alman Çeşmesi Hakkında Bildiklerimiz
Halk arasında Alman Çeşmesi olarak bilinen tarihi çeşmenin hakkında bildiklerimiz ne yazık ki sınırlı. İlimiz Kültür Müdürlüğü tarafından hazırlanmış Kırklareli Envanter içinde yer alan çeşmenin yapılış tarihi 1898 yılı olarak geçse de bizce bu tarih doğru değildir. Bu konuda yaptığım araştırmalar sonucunda bilgisine güvendiğim Barış Toptaş'ın da önerdiği gibi çeşmenin yapılış tarihi Balkan Harbi sonrasına ait yakın bir yıl olmalıdır. Bu konuda bana makul gelen açıklamaları yapan Barış Toptaş, Balkan Harbi sırasındaki Bulgar işgaliyle minaresi yıkılan Büyük Cami yakınındaki Serdar Ali Paşa Camii’nin yıkıldığını söyler. Büyük Cami'ye yakınlığı nedeniyle ortaya çıkan boşluğa yeni bir cami yerine Alman Çeşmesi yapılır. Çeşmeyi yaptıran kişi de Edirne Valisi ünlü Hacı Adil Bey'dir. Hacı Adil Bey'in 1910 yılından itibaren Edirne Valisi olduğu bilinmektedir. Bu nedenle 1898 yılına şüpheyle bakmamız gerekiyor. Öte yandan Serdar Ali Paşa camisinin Balkan Harbi öncesi fotoğraflarında çeşme henüz ortada yoktur. Bütün bu bilgiler bizi çeşmenin yapılış tarihini sorgulamaya zorluyor. Aşağıda çeşmeye ait yine Barış Toptaş'dan aldığım fotoğrafları görüyorsunuz. Çeşmenin ait olduğu parselin gösterildiği yerleşim planı sanırım çoğunuz için ilk kez karşınıza geliyor. Bunların bilinmesini istedim. Çeşmenin mimari özellikleri ve ayrıntıları başka bir yazının konusudur. Şimdilik şu kadarını ilave edeyim ki, çeşmenin niye Alman Çeşmesi olarak bilindiği de a

EFSANELER VE GERÇEKLER

Kırklareli adını efsanelerden alan bir şehirdir. Bu efsaneleri “kırk” sözcüğü içinde birleştirerek kullanan tek şehirdir denebilir.

SAVAŞ ERDEM

Bu sayfalarda bu gün sizlere bir dostumdan bahsetmek istiyorum. Bu grubu kurarken yanımda olmayı kabul ederek bana cesaret aşıladığı için ona teşekkür borçluyum.

Yaş Yetmiş Derken...

İnsan ömrü çok kısa demeye başlamışsanız son kulvarı da artık ağır adımlarla bitirmenin zamanı gelmiş demektir.

KIRKLARELİ’NİN İSİM BABASI, SİYASETÇİ, CEMİYET İNSANI: DR. FUAD UMAY(2)

Dr. Fuad Umay'ın Balkan Savaşının bitmesinden sonra 28 Ağustos 1913 tarihinde Kırkkilise Belediye Tabipliğinde göreve başlar.

KIRKLARELİ'NİN İSİM BABASI, SİYASETÇİ, CEMİYET İNSANI: DR. FUAD UMAY(1)

Bugün sizlere Kırklareli'nde doğmuş, yetişmiş, yaşadığı topraklara ve ülkesine hizmetleriyle tanınmış, saygı duyulmuş değerli bir isimden bahsedeceğim.

YAS VE KURTULUŞ

Dün (11 Kasım 2024) Kırklareli'nin Yunan işgalinden kurtuluşunun 102. yılını kutladık.

BİR SEMPOZYUMUN ARDINDAN

Kırklareli Üniversitesi’nin kuruluş yılı 2007'dir. 17 yıl aradan sonra şehrimizde "Tarih-Dil-Edebiyat-Kültür" üzerine ilk defa bir sempozyumun yapılmış olmasını çok önemli bulanlardanım.

BİR CUMHURİYET AYDINI: HALİL TEKİN BUCAKLI

Unutulmayan anılar, hayatımızda iz bırakan kişiler, yaşanan yere ait kültürel ve tarihi miras saydığımız varlıklar bir şehrin ruhunu oluştururlar.

KAYNARCA: SUYUN SİHRİ

Yolum düşerse giderim deyip görmeyi sürekli ertelediğim yerlerden biriydi Kaynarca.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ALPULLU ŞEKER(4)

Alpullu Şeker Fabrikasının kuruluşu Cumhuriyetimizin ilk yıllarına dayanan bir geçmişe sahiptir.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ALPULLU ŞEKER (3)

Türkiye'de şeker üretmek üzere başlayan ilk girişim İstanbul ve Trakya Şeker Fabrikaları T.A.Ş'nin 14 Haziran 1925 tarihinde kurulmasıdır.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ALPULLU ŞEKER (2)

Trakya'da kurulacak bir şeker fabrikası için yer olarak neden Alpullu seçilir? Bunun için Çatalca ismi de geçer, ancak oradan vazgeçilir.

Daha fazla göster