Karadeniz’e kıyısı olan ilimizde bilindiği üzere balıkçılık önemli bir geçim kaynağı. İğneada ve Kıyıköy’de balıkçılar her yıl tonlarca balığı avlıyor, sofralarımıza tüketilmesini sağlıyor. Bölgede balık üzerinden önemli bir ekonomi mevcut. Lüfer, levrek ve palamut, hamsi, sazan, tatlı su levreği, tatlı su kefali gibi türler ilimizde avlanıyor, bölgedeki seçkin restoranlarda ve evlerimizde afiyetle yeniyor. Öyle ki Eylülde "vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, yasaklı alan dışında kalan İğneada da avladıkları bol miktarda hamsi ile limana dönüyor. Balıkçı teknelerinde yoğun mesai yaşayan tayfalar, balığı limanda bekleyen kamyon ve tırlara yüklüyor. İstanbul'a sevki sağlanan balık buradan Türkiye'ye dağıtılıyor.

Tabi ilimiz balık konusunda oldukça zengin. Çoğu ilçedeki göletler ve barajlarda balık avlanabiliyor.  Bununla beraber 2023 Yılı Küçük Ölçekli Balıkçılık Desteklemesi Başvuruları da devam ediyor. Denizlerde avcılık yapan 12 metre altı ve iç sulardaki balıkçı teknelerinin dahil olduğu desteklemede, gemi boylarına göre birim destekleme tutarları geçen yıla oranla %240-314 oranları arasında yükseltildi. Birim destekleme tutarları en düşük 3 bin 500 lira, en yüksek ise 6 bin lira olacak şekilde düzenlendi.

Deniz ve İç Sularda Geleneksel Kıyı Balıkçılığı Sosyo-Ekonomik Verileri’nin güncellenerek kayıt altına alınması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması amacıyla balıkçı gemisi sahiplerine yapılacak desteklemeye ilişkin iş ve işlemlerle ilgili usul ve esasların düzenlendiği tebliğin, Su Ürünleri Avcılığı faaliyetinde bulunmak üzere Su Ürünleri Bilgi Sistemi’nde (SUBİS) kayıtlı ve geçerli Balıkçı Gemileri İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi’ne sahip denizlerde 10 metreden küçük (10 metre hariç) Balıkçı Gemileri ile iç sulardaki tüm Balıkçı Gemiler için destekleme yapılacak.  Geleneksel Kıyı Balıkçılığı’nın Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Tebliği’nden 10 Mart’a kadar gemisinin Ruhsat Tezkeresi’nin düzenlendiği İl/İlçe Müdürlükleri’ne dilekçe ve ekleriyle birlikte balıkçı gemisinin sahibi/sahipleri veya bunlar adına yetkilisi müracaatta bulunacak ve o tarihteki SUBİS Kayıtları’nda yer alan en büyük boy uzunluğu esas alınacak. Ayrıca İl/İlçe Müdürlüğü tarafından Balıkçı Gemisi’nin geçerli bir Su Ürünleri Avcılık Ruhsatı’na sahip olup olmadığı, SUBİS’ten kontrol edilecek. Kontrol sonucunun uygun olması halinde müracaat işleme alınacak.

Her sektörde olduğu gibi balıkçılıkta da destekler oldukça önemli. Yeterli ve dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçası olan balık, içerdiği değerli yağ asitleri, vitamin ve mineraller ile vücudun protein ihtiyacını yüksek oranda karşılayarak kalp sağlığı ve bağışıklık sistemi başta olmak üzere sağlığa büyük oranda katkı sağlayabiliyor. Besin çeşitliliğinde önemli bir yere sahip balığın mevsiminde bol miktarda tüketilmesini öneriyor.

Bu yönden balıkçılara verilen desteklerde öne çıkıyor. Ne diyelim Kırklareli’nde destekler artsın, balıklar çoğalsın, bizler de afiyetle yiyelim.