Türk sinema tarihinin en önemli yapımlarından biri. Onlarca belki de yüzlerce kez izlememize rağmen hala ilk günkü tadı ile zihinlerimizde yer edinen başyapıt.

Rıfat Ilgaz’ın unutulmaz eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı serisi bizler için adeta bir efsane. Öyle ki Ertem Eğilmez tarafından yönetilen başrollerinde; Münir Özkul, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Tarık Akan gibi yıldızları barındıran Hababam Sınıfı serisinin ilk filmi sadece Ankara’da 28 hafta boyunca vizyonda kalmış.

Ben de hafta sonu bu başyapıtın çekildiği Üsküdar’da bulunan Adile Sultan Kasrı’na gittim. Müzeye dönüştürülen 6/A Edebiyat Sınıfını gezme şansı buldum. 5 TL gibi sembolik bir ücretle giriş yapılan sınıfta bizleri Mahmut Hoca ve sobanın içerisinde bulunan Güdük Necmi karşılıyor.  Aynı zamanda hemen tahtanın önünde ünlü iskelet yer alıyor. Bununla birlikte İnek Şaban ve Hafize Ana’nın da balmumu heykelleri sınıfta bulunuyor. Ancak bunların gerçeği ile çokta alakası olmadığını söylemekte yarar var. Bu konuda acilen bir güncelleme şart. Aynı zamanda oturdukları sıraların üstünde bazı karakterlerin fotoğrafları bulunuyor. Film çekimi esnasında kullanılan eşyaların bir kısmı ve yine seri ile ilgili bilgilendirici afişler ve fotoğraflar sınıfta sergileniyor. Müzeye dönüştürülen sınıf ve bina ziyaretçilerine nostaljik hava sunuyor.

Sınıfta özellikle yoğun saatlerde tam anlamıyla bir fotoğraf çekme yarışı oluyor. Ben de doğal olarak çok fazla anı biriktirdim.

Binanın bahçesi ve girişinde bir takım değişimler yaşandığı için o eski havayı tam anlamı ile hissetmek mümkün olmuyor. Ancak o efsane oyuncuların bulunduğu ve bu muhteşem yapımın ortaya çıktığı alanda yer almak yine de çok iyi hissettiriyor.

Bu vesile ile efsane seriyi Türk sinemasına ve bizlere armağan eden herkese bir kez daha teşekkür etmekte yarar var.