Bu sayfalarda bu gün sizlere bir dostumdan bahsetmek istiyorum. Bu grubu kurarken yanımda olmayı kabul ederek bana cesaret aşıladığı için ona teşekkür borçluyum.

Savaş Erdem'i anlatırken onun hakkında bilinmeyen yeni şeyler söylemek değil derdim. Savaş'ı tanımayan yoktur ki zaten...

Çevresel bir bütünsellik içinde şehir belleğini oluşturacak bütün konuları bu grubun sayfalarında paylaşırken yaşadığı yerde eserleriyle, emeğiyle, düşünceleri ile bir farkındalık yaratan, katkıda bulanan her yaştan ve her meslekten güzel insanlarımızı anlatmak, onların ışıltısını biraz olsun sizlere yansıtmak istiyoruz. Bir süredir benim de severek katkıda bulunduğum bu çabalar önümüzdeki günlerde başka örneklerle de devam edecek. Ama sözü fazla uzatmadan konuya gireyim. Bu gün size, gazeteci, şair, yazar ve fotoğrafçı Savaş Erdem'den söz etmek istiyorum.

Savaş 1948 yılında Kırklareli'nde doğmuştur. Kendisi gençlik günlerinden beri gazetecilik mesleğinin içinde bulundu. Halen de çektiği haber niteliğindeki çarpıcı fotoğrafın altına yazdığı kısa notlarda bu mesleğinden gururla bahseder.  Kırklareli'nde Hürses gazetesinde röportajları yayımlandı, aynı gazetenin sanat ve edebiyat sayfasını yönetti. Ayrıca değişik gazetelerde yazıları ve şiirleri çıktı. Savaş Erdem'in habercilik yaparken çektiği fotoğraflarla başlayan merakı daha sonra sanatsal fotoğrafçılık olarak devam etti. Bu konuda önemli sergileri olduğunu hatırlatmak isterim.

473232942 3819198061727105 871765437452995162 N

Savaş Erdem bir bankadan emeklidir. Yöneticiliği bıraktıktan sonra onu sanat, kültür alanlarında değişik faaliyetlerin içinde daha yoğun görmeye başladık. Eskiden beri sevdiği bir dal olan Türk Sanat Müziği uğraşıları hala devam ediyor mu, bilmiyorum. Savaş ahşap yakma yöntemiyle hazırladığı desen çalışmaları ile ilgi çeken biridir ayrıca. Zaman zaman bunları sosyal medyada paylaştığını biliyorum. Bir süre sanat dergileri de çıkardı. Istranca Rüzgarı bunlardan biri. Daha sonra Cep Sanat Dergisi, uzunca bir süre büyük emek vererek sürdürdüğü bir çalışma olarak kent kültür yaşamında iz bıraktı. En son ise KIRKSEDER(Kırklareli Kültür Sanat ve Edebiyatçılar Derneği) aylık yayın organı olarak çıkan Kırkses dergisini yönetti. Yönetti demek aslında az kalır, editörlüğünden, dergi dağıtımına kadar her aşamasında büyük bir özveriyle dergiyi yaşatmaya çalıştı. Ama ne yazık ki istediği yardımları ve ilgiyi göremediği için bir süre sonra yoruldu, derginin yayın yaşamını sonlandırdı.

Savaş Erdem'in şimdiye kadar yayımlanmış üç şiir kitabı bulunmakta. İlk Şiir kitabı "Günahkar" 2003 yılında çıktı. İkinci kitap, "Aşk Üç Harfe Sığar mı" adıyla 2012 yılında yayımlandı. Son şiir kitabı "Savaş'ça Şiirler" ise 2016 yılına ait. Savaş Erdem'in bir de anı kitabı var ve bu kitap özellikle Kırklareli Hatırlamalısın grubuna ilham kaynağı olacak yoğunlukta ve zenginlikte bir içeriğe sahip: "Anı Pastasından Bir Dilim Kırklareli", 2005 yılında çıktı. Ben şu sıralar bu kitabı yeniden okumaya başladım. Eğer Savaş'tan izin alırsam size bu kitabı içinden küçük alıntılar yaparak tanıtmaya başlayacağım.

Başlarken de dediğim gibi Savaş bu grubun hayata geçmesinde ve devam etmesinde bizlere, bana yardımcı olmaya devam ediyor. Onun katkıları sayesinde bizler grup içeriğinin zenginleşmesinden keyif alıyoruz. Arkadaşımıza bu güne kadar kültür, sanat ve gazetecilik alanlarında verdiği hizmetler ve katkılar için bir kere daha teşekkür ediyoruz.

(Bu yazı daha önce Kırklareli Hatırlamalısın grubunda yayımlanmıştır.)