Tarihle ilgilendiğim günden bu yana en dikkat çekici konulardan biri Mısır'daki piramitlerin nasıl inşa edildiği sorusuna verilen cevaplar oldu. Öyle ki piramitleri uzaylıların inşa ettiğini söyleyenler bile var.
Piramitlerle ilgili her yıl o kadar fazla çeşitte haber çıkıyor kii. Mesela piramitlerin her biri 20 ton olan taşlardan inşa edilmiş. Bu taşları temin edilebilecek en yakın mesafenin ise yüzlerce kilometre uzaklıkta olduğu aktarılıyor. O zamanki şartları düşününce sadece bu örnek bile yapım sürecinin ne denli zorlu ve yıpratıcı olduğunu bizlere söylüyor. Yapılan bazı çalışmalar işçilerin bazılarının 15 ton ağırlığındaki dev taşları taşımak için Nil Nehri'ne ait bir kanalda yüzdürdüğünü ortaya koydu.
Geçtiğimiz aylarda da 4500 yıllık bir rampanın keşfi, Mısırlıların teknolojik bilgileri hakkında ipuçları veriyor. Dile kolay 4500 yıl. Mısır'daki araştırmacılar ise bir taş ocağından kaymaktaşı taşları çekmek için kullanılan rampa sistemi ve ve raporlar, bunun Mısırlıların piramitleri nasıl inşa ettiklerine dair ipuçları sağlayabileceğini öne sürdü. Ancak rampa sistemi piramitlerin tam olarak nasıl inşa edildiğini bizlere açıklamıyor.
Büyük Piramit dünyanın 7 harikasından geriye kalabilen tek yapı. 4500 yıldır ayakta. Bu sayıyı her duyduğunda insan hayret ediyor. Bu yapı nasıl ayakta kalabildi? Çevresel şartla nasıl dayanabildi?
Giza’nın büyük piramidi olarak bilinen bu yapı firavun Khufu için yapılmış. 146.6 metre yükseklikte. Her biri tonlarca ağırlıkta 2 milyondan fazla taşı çok hassas bir şekilde üst üste yerleştirerek inşa edilmiş. İçinde 3 tane özel bölme var. En üstteki bölme Kral odası olarak geçiyor.
Okuduklarımız, izlediklerimiz, anlatılanlar o kadar muazzam ki. Ancak tabi bu muazzam eserleri yakından görmek şart. O yapıları hissetmek, canlı gözlerle deneyimlemek ve sonrasında hikayeleri anlatabilmek gerçekten muazzam olur.
İnsanın yapabildiği en özel eserlerden biri olan piramitleri en yakın zamanda görebilmek dileği ile…