Gelişen teknoloji, yaşam şartlarının değişimi, kentleşme gibi nedenlerle araç kullanım oranı gitgide artıyor. Araç sayısının artması yanında trafik sıkışıklığını da getiriyor. Özellikle İstanbul ülkemizde en ön sırada yer alıyor. Dünyada ise ilk 5’te bulunuyor.

Trafik sıkışıklığı yol ağının kullanımının artması sonucu, daha yavaş hızlarla ilerlemek, daha uzun süre yolculuk etmek ve sıra beklemek olarak tanımlanıyor. En yaygın olarak otoyol araçları için kullanılıyor.  Trafik yoğunluğu araçların hareketlerini kısıtlıyor ve araçları yavaşlatıyorsa trafik sıkışıklığı meydana gelmiş olarak kabul ediliyor. Eğer trafik yoğunluğu yolun bir bölümünde veya tamamında yolun kapasitesine yaklaşmışsa, yoğun bir trafik sıkışıklığı gözlemleniyor. Hatta bazı durumlarda sıkışıklık sonucu araçlar tamamen durma noktasına gelebiliyor.

İlimiz Kırklareli de bu durumdan muzdarip. Son dönemlerde şehrimizdeki araç sayısı hızlı bir şekilde artıyor. Ancak bununla birlikte park yeri,  otopark alanı, toplu taşıma kullanımı ise aynı oranda artmıyor. Doğal olarak mesai saatleri başlangıcı ve bitişlerinde, öğrencilerin okula geliş ve çıkış zamanlarında ve özel günlerde trafik yoğunluğu üst seviyeye çıkıyor. Özellikle yağmurlu havalarda bu durum daha da yoğun yaşanıyor. Kırklareli 20 yıl öncesinden pek farklı değil. Ancak araç sayısı ise çok farklı. Bu dengesizlik zaman geçtikçe daha da net bir şekilde gözler önüne seriliyor.

Trafik sıkışıklığı yolculara zaman kaybettiriyor, yaşanan gecikmeler; iş, toplantı, eğitim alanlarında işlerin kaybedilmesine veya olumsuz sonuçlanmasına neden oluyor. Aynı zamanda acil durumlarda, taşıtların hızlı bir şekilde ilerlemelerini engelliyor.

Kırklareli’nde trafik sıkışıklığının yanı sıra park sorunu da mevcut. Son dönemde yapılan otoparki Şevket Dingiloğlu Parkı ve Vilayet Meydanı önünde gerçekleşen düzenleme bir nebze olsa bu sıkıntıyı giderse de hala sorunlar mevcut. Bu sorunların giderilmesi için ilk olarak toplu taşıma kullanımı önemli. Küçük bir şehirde yaşadığımız için aslında bisiklet, scooter gibi araçların da kullanımı bizleri rahatlatabilir. Ben bu iki aracı kullanarak trafiğe takılmadan rahatça ulaşımımı sağlayabiliyorum. Birçok noktanın ücretli park alanı haline gelmesi de sorunları azaltabilir. Tabi bu durum tepki ile de karşılanabilir. Yer altı yollarının kurulması da bir seçenek. Hatta 2019 yerel seçimlerinde böyle vaatlerde söz konusuydu. Ancak büyük maliyet getiren bir iş. Şu şartlarda olması çok zor. Lakin oldukça da gerekli.

Özetlersek araç sayısının artışı Kırklareli’nin genişlemesinden çok çok önde. Bunun getirdiği problemlere kalıcı çözümler getirmek her anlamda yaşam kalitemizi arttıracaktır.