Çağdaş Yunan edebiyatının kurucusu olarak kabul edilen Vizyenos 1849 yılında Vize’de doğmuştur.

Vizyenos Yunanca da Vize’nin evladı anlamına gelmektedir. Vizyenos zor çocukluk yıllarının ardından varlıklı bir Yunanlı olan Zafiris’in sağladığı burs sayesinde Atina’da devam ettiği öğrenimini geliştirmiş, Almanya’da felsefe ve psikoloji öğrenimini görmüş ve doktorasını burada tamamlamıştır. Eserlerinin ekseriyeti 1883-1885 yılları arasında basılmıştır. Atina Üniversitesi’nde okuduğu yıllarda Plotinos’un İyilik Felsefesi üzerine yaptığı çalışmasına ek olarak, ruh sağlığının bozulmasının meslek hayatına ara verdiği 1892 yılına kadar felsefe ve psikoloji alanlarında ders kitapları da yazmıştır. Eserleri, onun zeki, iddialı ve o devirdeki Osmanlı tebaası Rum vatandaşların ölçütlerin çok ötesinde olduğu kabul edilmektedir. 1896 yılında Atina’da ölen yazar, eserlerinde Vize’ye geniş bir yer vermiştir. Moskov Selim, Annemin Günahı, Kardeşimin Katili Kimdi ve Hayatının Tek Yolculuğu adlı eserlerinde kendi hayatından parçalar sunmuştur bizlere. Bu eserlerinde ailesinden, doğduğu Vize’den ve Trakya’dan sıkça bahsetmiştir.

 Onun Vize hakkında söylediği çok güzel bir söz de bulunmaktadır; “Trakya’da bir çok kasaba vardır, fakat Vize kadar güzeli  yoktur.”

Georgios Vizyenos'un hayatını konu alan Hayatının Tek Yolculuğu adlı eseri, Türk ve Yunan Kültür Bakanlıklarının destekleri ile The Only Journey Of His Life adı ile 1999 yılında filme alınmıştır. Yönetmenliğini Lakis Papastathis’in yaptığı film 2000 yılında Selanik Film Festival'inde en iyi film ödülüne değer görülmüştür.

4D920364 C711 4Df8 A26D 3033096Bdfd6