Belki hayatımızın bütün özeti bu iki sihirli kelimede saklıdır.

Ne dersiniz? Yeni bir yılı geride bıraktığımız şu günlerde insanoğlunun geçen zamanın içine kendisini nasıl yerleştirdiğini, yeniden nasıl yarattığını anlamaya çalışıyorum.

Hatırlamak insanın ileri yaşlarda vazgeçemediği bir gereksinim olur birden. Mesela, nostalji dediğimiz ikinci bir yaşam, bir eğlenceye dönüştürür hayatımızı. Hayat sonsuz dediğimiz bir boşluğa akarken sizin yer aldığınız anın değeri bu hatıralarla beslendikçe daha anlamlı hale gelir, onlarsız sürüklendiğiniz boşlukta daha güçsüz ve çaresiz hissedersiniz.

Hatıralar insanı ölüme karşı daha dayanıklı kılan sihirli bir alet gibidir. Bütün anlatılmak istenenler, yazılanlar, söylenenler böylesine bir kucaklaşma, hayatınızla yeniden bütünleşme isteğinin bir sonucudur denebilir...

Bütün anlatı sanatları olup bitenin tekrarıyla canlanan yaşananlara dönmeyi sağlar aslında. Bu süreklilik içinde hem hesaplaşmayı hem de hayallerimizi yeniden olumlayarak öğretir bizlere. Sanatın doğurganlığı böylesine bir direncin parçası sayılır.

Bu konu derinlere çekiyor sizi muhtemelen, farkındayım. Biraz da hatırlanmaktan bahsedeyim isterseniz.

İlkinde hayatın öznesi olarak varken şimdi başkalarının hatırladıkları içinde bir nesneye dönüşürsünüz bu kez ve muhtemelen o sırada siz yoksunuzdur. Başkalarının gözü önünden çekildiğinizde hatırlanmaya başlayabilirsiniz ancak. Ama aslına bakarsanız bu biraz da size kalmış bir iştir. Bunu başarmak için belki de farkına varmayarak epey mücadele edersiniz. Hatırlanmak için gösterdiğiniz çaba gizli bir dürtüyle farkında olmadan yaptığınız o muhteşem hazırlığın bir parçasıdır aslında. Bunu bilmeden yaparsınız ve ne kadar başardığınızı da çoğu kere öğrenemezsiniz.

Bunu öğrenmemek belki de en iyisidir. Çünkü geleceğin bilinmezlikler perdesini aralayıp içeriye sızan ışığı henüz kimse keşfedemedi. Geleceğin nasıl yaşanacağını şimdiden kestirmek de çok zor.

Bu da çok derin bir konu değil mi? Evet, haklısınız. En iyisi, sizi üzmeden bu gün yazacaklarım bu kadarla kalsın deyip, noktayı koymak.

Şimdi sevdiğiniz eskilerden bir şarkıyı bulup dinlemenin tam zamanıdır. Bence siz de öyle yapın.

Nostalji hayat kurtarır!

Yeni yılınız kutlu olsun.